DOGODILO SE ČUDO

Dubrovačka biskupija prva otkrila koliko zarađuje!

14.05.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Dubrovački biskup, Mate Uzinić danas je objavio financijsko izvješće dubrovačke biskupije za prošlu godinu. To je prvi slučaj da je jedna hrvatska biskupija objavila rezultate poslovanja

Ukupni prihodi Dubrovačke biskupije lani su iznosili 25,4 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 23,6 milijuna kuna, što je rezultiralo dobiti u iznosu od 1,75 milijuna kuna.

Gotovo pola prihoda Dubrovačke biskupije došlo je iz državnog proračuna – 8,5 milijuna kuna slilo se u redovite prihode, 4,75 milijuna kuna uplaćeno na ime zaostataka iz prijašnjih godina te milijun za obnovu kulturnih dobara.

Prihodi od povezanih društava iznosili su 3,1 milijun kuna, za što je gotovo u potpunosti zaslužan Popovski zbor. Riječ je neprofitnoj ustanovi čija je svrha 'duhovna i materijalna skrb za niže svećenstvo, osnivanje bolnica za siromahe, otkupljivanje robova i ženidbene potpore siromašnim djevojkama'. Popovski je zbor svojih tri milijuna kuna prihoda ostvario na temelju povrata oduzete imovine.

Dodatnih dva milijuna kuna biskupija je zaradila od zakupa i najma, pola milijuna kuna od milostinje i dva i pol milijuna kuna od naplate po sudskoj nagodbi s nacionalnim parkom Mljet.

Na strani rashoda, vidljivo je da je više od šest milijuna kuna potrošeno na donacije i pomoć župama.

Pastoralni rashodi u koje se u ubrajaju susreti mladeži, razni administrativni uredi i naknade svećenicima iznosili su 6,1 milijun kuna, a dodatnih šest milijuna kuna otišlo je na tekuće rashode – plaće svećenicima, režije i održavanje.

'Naša zadaća je s onim što smo primili upravljati na način da nam pomogne u vršenju poslanja koje nam je dao Bog, a ne da nam postane zapreka tom poslanju. U skladu sa svojim mogućnostima i znanjem trudit ćemo se financijsko poslovanje Dubrovačke biskupije neprestano stavljati u službu duhovnog cilja i poslanja Crkve', stoji u komentaru objavljenom uz financijske rezultate.