MOBILNA TELEFONIJA

DT i France Telekom povezuju se u Britaniji

08.09.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Deutsche Telekom i France Telecom započeli su ekskluzivne pregovore o povezivanju dijelova poslovanja s mobilnom telefonijom u Velikoj Britaniji, čime bi nastao najveći mobilni operater u toj zemlji, objavila je u utorak njemačka telekom grupa

Dvije matične kompanije žele udružiti britanske ogranke T-Mobilea i Orangea u zajedničku kompaniju, stoji dalje u priopćenju DT-a.

S oko 28,4 milijuna klijenata novi bi operater stekao 37-postotni tržišni udio u britanskom mobilnom sektoru, čime bi postao najveći mobilni operater u toj zemlji, dodaje se u priopćenju.

Kombinirani prihodi dvaju ogranaka u prošloj su godini iznosili oko 7,7 milijardi funta, odnosno 9,4 milijardi eura, dok je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bila u visini 1,7 milijardi funta ili 2,1 milijarde eura, priopćeno je iz DT-a.

Takva transakcija znači da bi nova kompanija zbacila s trona aktualnog britanskog lidera O2. U vlasništvu španjolske Telefonice, O2 drži 27 posto udjela na tom tržištu.

Na drugom je mjestu Vodafone, s 25-postotnim udjelom. Orange ima 22 posto, T-Mobile 15 posto dok Hutchinson Whampoin 3 posjeduje 8-postotni udjel.

Potpisivanje sporazuma očekuje se do kraja listopada, a transakciju još trebaju odobriti nadzorni odbori dviju kompanija i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, objavio je DT, koji mjesecima pokušava naći partnera za posrnuli britanski ogranak budući da ne želi sam snositi troškove njegova restrukturiranja.

'Očekuje se da bi planirani sporazum stvorio značajnu vrijednost za dioničare obje kompanije', kaže se dalje u priopćenju DT-a. Kombinirana bi tvrtka, dodaje se, trebala ostvariti uštede troškova veće od 3,5 milijardi funta, ili četiri milijarde eura.