gotovo sto tisuća zahtjeva

Državni tajnik: 'Plina će biti dovoljno, ali bit će problema s prelaskom s tržišne na javnu uslugu'

19.09.2022 u 15:28

Bionic
Reading

Plina će biti dovoljno za sve, no neki tehnički problemi mogli bi se javiti za one koji prelaze iz tržišnog dijela usluge opskrbe plinom na obvezu javne usluge, rekao je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, nakon sastanka sa opskrbljivačima plinom koji su u obvezi javne usluge

Kad su u pitanju kućanstva u Hrvatskoj u obvezi javne usluge te oni koji su u tržišnom dijelu a hoće se prebaciti na obvezu javne usluge, za sva ta kućanstva su opskrbljivači garantirali da imaju ugovoren plin i da će opskrba ići bez problema", naglasio je državni tajnik.

Milatić je upozorio sve hrvatske građane koji su odlučili da iz tržišnog dijela opskrbe plinom pređu u opskrbu plinom kao javnom uslugom, da tu ima stanovitih tehničkih problema. Problem je nastao, rekao je, jer ima možda i 100-njak tisuća takvih zahtjeva.

Sva brojila, istaknuo je, morat će biti očitana do kraja ovog mjeseca i svim građanima koji žele prijeći iz tržišne usluge na jeftiniju uslugu u obvezi javne usluge, mora se omogućiti da se to dogodi sa 1. listopadom ove godine. Sam taj prijelaz, međutim, tehnički bi mogao trajati duže, jer je to, naveo je, tehnički teško izvest budući da od 70.000 do 100.000 zahtjeva netko mora obraditi. Postoji, dakle, mogućnost da prođe neko vrijeme da građani dobiju prvi račun.

"Tražili smo danas da od HERA-e, opskrbljivača i distributera da to do kraja tjedna javno i jasno iskomuniciraju prema hrvatskom građanstvu", kazao je Milatić. Najviše takvih zahtjeva doći će u GP Zagreb Opskrbu, jer od spomenutih 100-njak tisuća vrlo je izvjesno da će 70-ak tisuća doći u GP Zagreb Opskrbu.

"Svi građani imaju pravo na opskrbu u javnoj usluzi, ako su bili u tržišnoj usluzi mogu se prebaciti na opskrbu u javnoj usluzi, a ako se dogodi da netko od opskrbljivača zapadne u problem postoji tvrtka koja se zone HEP Plin d.o.o. koja je zajamčeni opskrbljivač i koja bi opet preuzela opskrbu tih istih građana", rekao je Milatić.

GP Zagreb Opskrba, dodao je, u stanju je primiti toliko novih korisnika i GP Zagreb mora primiti sve koji se jave za uslugu javne opskrbe pa će građani će svoj plin imati po cijeni koja je garantirana do 1. travnja iduće godine. Upitan koja je sudbina Upravnog vijeća HERA-e, kazao je da je zaključak nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo koji je jasno HERA-u pozvao na odgovornost, dakle njihovo Upravno vijeće.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Na pitanje je li HERA mogla uočiti da se Plinara istočne Slavonije registrirala za preprodaju plina, odgovorio je da je to HERA mogla vidjeti jer im je te podatke dostavio HROTE. "HERA je morala voditi računa o tome tko ima dozvolu za opskrbu, a tko za trgovinu i nije normalno reći da je opskrba isto što i trgovina", naveo je Milatić,

Naglasio je i da su hrvatski članovi Uprave INE već trebali ponuditi ostavke kao moralni čin, a što, istaknuo je, dovoljno govori o njima kao ljudima, pogotovo jer su imali plaće više od premijerske. Dodao je i da će Vlada sigurno ići u smjeru da se astronomske cifre za njihove otpremnine, a radi se, navodno o ukupno četiri milijuna kuna, ne isplate u tolikom obimu.