BUDŽETSKI DEFICIT IZNAD 4 POSTO

Država se zadužuje za novih 500 milijuna eura

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 01.04.2010 15:33
  • Objavljeno 01.04.2010 u 14:44
ivan šuker

ivan šuker

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se država zaduži kod domaćih banka za 500 milijuna eura. Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da se ne radi o povećanju duga, već o zaduživanju kako bi se vratio kredit iz prethodnih godina

Novi kredit dospijeva na naplatu u dvije jednake rate u iznosu od 250 milijuna eura, i to 31. travnja 2013. te 31. travnja 2014. godine. Kamatna stopa je u visini šestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za 4,25 posto, odnosno nešto manje od šest posto.

Ministar Šuker izvijestio je da dug središnje države s izvanproračunskim korisnicima i jedinicama lokalne samouprave 117,9 milijardi kuna.

'To je 35,4 posto BDP, dok je prosjek članica EU-a preko 60 posto. Ne želim vući paralele, ali da se zna', istaknuo je Šuker.

Vanjski dug Hrvatske iznosi nešto manje od 44 milijarde eura, od toga, prema riječima ministra, 5,1 milijardu eura duguje središnja država, izravna strana ulaganja iznose 7,03 milijarde eura, na banke otpada 9,8 milijardi, a ostali sektori, poduzeća i građani, u ukupnom vanjskom dugu sudjeluju sa 21,5 milijardi eura.

'Treba reći koliko kome pripada a ne samo govoriti da se zadužuje središnja država. Osim toga, da nije bilo stranih ulaganja, ne bismo prethodnih godina imali onakav rast', rekao je Šuker dodajući na kraju da, i kad se gleda proračunski deficit, koji je nešto veći od četiri posto, Hrvatska bolje stoji od prosječnih europskih sedam posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi