NOVI APSURD

Nekima će mirovine solidno skočiti, a drugima baš i ne: Tko najviše profitira od novog Vladina poteza?

07.09.2018 u 11:02

Bionic
Reading

Umirovljenicima rastu mirovine. Barem na papiru, jer u prosjeku rastu 63 kune, ali dobrom dijelu umirovljenika tako se povećava i cenzus za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Stoga to što su dobili država uzima natrag

Zbog nekoliko desetaka kuna više dio umirovljenika mogao bi ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja. Primjerice, oni koji imaju mirovinu od 1900 kuna povećanjem od 2,7 posto dobit će 51 kunu više. Ukupno to će biti 1951 kunu, a cenzus za besplatno zdravstveno za one koji žive sami je 1939 kuna. Znači, država bi im povećala mirovine za pedeset i jednu kunu te onda uzela sve to i još više, odnosno 70 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Biserka, koja svaki mjesec krpa s manje od 2000 kuna, ogorčena je. '(To je) grozno, ništa. Igra bez granica', kaže.

I drugi dijele isto mišljenje. 'Ja to ne razumijem, ja ne znam šta oni to rade. Ne mogu, svašta bi čovjek rekao', ističe umirovljenica Ana.

U cijeloj računici ministar nije računao i na ovu situaciju. 'Vidio sam i ovaj problem. Porazgovarat ću s ministrom Kujundžićem pa ćemo vidjeti i probati iznaći rješenje za njega', uvjerava ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić za Novu TV.

Da će vidjeti, kaže i ministar Kujundžić. 'Vidjet ćemo. Uistinu, po osnovi povećanja od 50 kuna nije zgodno da im onda to bude, uvjetno rečeno, oduzeto dopunskim, pa ćemo vidjeti', ističe ministar zdravstva.

  • +12
Prosvjed umirovljenika Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Trebalo bi, kažu u sindikatu, promijeniti cenzuse i za samce i za one koji žive u zajednici.

'I jedan i drugi cenzus su postavljeni daleko ispod prosječne mirovine u Hrvatskoj, a što je najgore - postavljeni su i daleko ispod utvrđene granice siromaštva. Na kraju ispada da siromašni ljudi ne smiju ni živjeti', ističe Milan Dalmacija iz Sindikata umirovljenika.

Najvećem dijelu umirovljenika, njih 213 tisuća koji primaju između 2000 i 2500 kuna, povećanje će iznositi između 54 i 67 kuna. Najviše će ga osjetiti oni s najvećim mirovinama - oni koji primaju mirovinu od 8000 kuna dobit će 216 kuna i više.