REVITALIZACIJA ZAPUŠTENOG

Država daje bespovratna sredstva za obnovu poslovnih prostora

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 07.05.2015 12:38
  • Objavljeno 07.05.2015 u 12:30
Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH. Gordan Maras. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH. Gordan Maras. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Ministarstvo poduzetništva i obrta odlučilo je kroz Program Poduzetnički impuls 2015. na Javnom pozivu 'Revitalizacija poslovnih prostora' podijeliti 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za stavljanje u funkciju poslovnih prostora u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave za pokretanje poslovanja poduzetnika

Sredstva će se podijeliti u dva kruga u pedesetpostotnom omjeru, rok je prijave za prvi krug od 21. svibnja do 23. lipnja, a drugi krug planiran je za rujan/listopad 2015. Najniži iznos potpore koji pojedini korisnik prostora može dobiti iznosi 20.000 kuna, a najviši 50.000 kuna. Sredstva će se isplaćivati u dva dijela, 80 posto po zaključenju ugovora, a ostatak nakon odobrenja, ali ne prije 1. siječnja 2016. godine.

Na natječaj se mogu javiti mikro i mali poduzetnici koji imaju sklopljen Ugovor o dugoročnom najmu s državom, trenutačno je u zakupu oko stotinu poslovnih prostora, ali i svi oni koji će prostor dobiti jer u tijeku su nadmetanja za 62 poslovna prostora diljem Hrvatske. Novi natječaji planiraju se objaviti krajem svibnja za Zagreb, tijekom lipnja za Karlovac, Varaždin i Osijek. Procjenjuje se da bi se ovom potporom u funkciju moglo staviti oko dvjesto prostora.

U obzir će se uzimati mikro i mala poduzeća za sva područja osim za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo, ugostiteljske djelatnosti, djelatnosti kockanja i klađenja te proizvodnje i prodaje kruha i peciva.

Ministar Gordan Maras istaknuo je da u prihvatljive troškove ulaze svi troškovi uređenja i opremanja poslovnog prostora, troškovi prilagodbe, prenamjene i proširenja poslovnog prostora, a u neprihvatljive ulaze oni nastali prije datuma podnošenja prijave na Javni poziv kao i PDV te sve ostale zakonom regulirane pristojbe.

Također je apelirao na lokalnu samoupravu - ako pojedine prostore ne može iznajmiti, da ih daju za kunu.

Upitan što ako zahtjevi korisnika budu veći od planiranih sredstava, kazao je kako će Ministarstvo nastojati iznaći sredstva za sve.   

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!