NAJAVILA MRAK TARITAŠ

Država će zatvorene hotele kazniti višom komunalnom naknadom

22.07.2015 u 11:06

Bionic
Reading

Deseci hotela i resorta na jadranskoj obali koji stoje zapušteni i nisu u funkciji od iduće godine plaćat će višestruko skuplju komunalnu naknadu, najavljuje za Jutarnji list ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš te do kraja godine planira donijeti novi Zakon o komunalnom gospodarstvu

Ako hoteli koji rade, objašnjava Mrak Taritaš, plaćaju primjerice 300.000 kuna, a oni koji ne rade 20.000 kuna, onda bi od iduće godine vlasnici napuštenih i neiskorištenih turističkih objekata plaćali 500.000 kuna. To nije i stvarna cijena, a ministrica je uz pomoć brojki objasnila kako bi to vjerojatno izgledalo.

'Time želimo prisiliti vlasnike nekretnina da hotele i resorte stave u funkciju. Za takve je objekte, naime, napravljena infrastruktura, lokalne jedinice troše novac na primjerice odvodnju, čistoću i javnu rasvjetu, a vlasnici plaćaju minimalnu naknadu. Zašto bi oni koji rade plaćali veću komunalnu naknadu od onih koji ne rade', objašnjava Mrak Taritaš i napominje da im je prvi korak taj da do kraja godine popišu sve takve nekretnine.

Više o temi pročitajte ovdje.