STALA PROIZVODNJA

Drvna industrija Mundus pred stečajem

26.01.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Mundus, jedno od najstarijih drvoprerađivačkih poduzeća, korak je do stečaja. Poduzeće nije dobilo kredit koji je bio nužan za nastavak proizvodnje i isplatu plaća, tako da su radnici izašli pred pogone i proizvodnja je stala

'Nismo dobili kredit Partner banke. Nemamo novaca za nastavak proizvodnje ni za isplatu plaća za studeni. Nema drugog rješenja osim stečaja', potvrdio nam je predsjednik uprave Mundusa Franjo Konjević

O tome da poduzeće nije uspjelo dobiti kredit od poslovne banke, kao i da je vrlo izgledno otvaranje stečajnog postupka, Konjević je obavijestio 400-tinjak zaposlenika na skupu koji je počeo u devet sati. Usprkos tome, dio njih nada se nastavku proizvodnje tijekom stečaja koji se već nekoliko mjeseci nastojao izbjeći.

Tako je, primjerice, 10. siječnja, nakon iskapčanja struje poduzeću, Grad Varaždin iz proračuna izdvojio 138.000 kuna za podmirenje duga HEP-u kako bi se proizvodnja nastavila barem djelomice.

'Ostatak radnika će početi s radom kada se osigura novac za repromaterijal, kao i za plaće zaposlenika koji ih još očekuju za studeni. Usprkos svemu, vjerujemo i nadamo se da će se od banke dobiti taj novac. Sada trebamo staviti glave skupa jer posla imamo za cijelu godinu', rekao je tada Vladimir Peković, povjerenik Sindikata drvne i papirne industrije, no njegova očekivanja pokazala su se previše smiona.