duguju pet milijardi

Drugi najveći svjetski lanac kina Cineworld razmatra bankrot, dionice im pale za 60 posto

22.08.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Cineworld, drugi najveći lanac kina na svijetu iza AMC Theatersa, potvrdio je da razmatra podnošenje zahtjeva za bankrotom u SAD-u. Lanac koji posluje u deset zemalja ima dug od pet milijardi dolara, a nakon informacija o potencijalnom bankrotu američkog Cineworlda, dionice su im pale za 60 posto

Cineworld, lanac kina koji zapošljava više od 28 tisuća ljudi diljem svijeta, možda će podnijeti zahtjev za bankrotom u SAD-u. Iz kompanije kažu da to neće imati značajnog utjecaja na radna mjesta i da će kina ostati otvorena za posjetitelje, piše BBC.

Na poslovanje Cineworlda i drugih lanaca kina u velikoj mjeri je utjecala pandemija covida jer su na duže razdoblje morali zatvoriti svoja vrata ili smanjiti dozvoljen broj posjetitelja zbog mjera tzv. socijalnog distanciranja. K tome, posljednjih nekoliko godina sve više raste popularnost streaming servisa, zbog kojih mnogi više nemaju potrebu za odlaskom u kino.

U Cineworldu su se nakon popuštanja pandemijskih mjera nadali većem broju posjetitelja, no brojke su i dalje niže od očekivanih. Ovogodišnja zarada od prodanih karata je naime pala za trećinu u odnosu na 2019. godinu. Nakon što je informacija o potencijalnom bankrotu američkog Cineworlda izašla u javnost njegove dionice su pale za 60 posto.

Trijumf filma 'Sigurno mjesto' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Đuro Gavran