TELEKOMUNIKACIJSKE USLUGE

Drilo: Hrvatska ima bolje mobilne mreže od mnogih zemalja Zapadne Europe

25.04.2023 u 16:02

Bionic
Reading

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma, u intervjuu Poslovnom dnevniku govorio je o trendovima u telekomunikacijama, o tome kako će rezultati aukcija za radiofrekvencijski spektar utjecati na tržište te što je pokazalo istraživanje HAKOM-a o kvaliteti i brzini mreža

Drilo je naglasio da nakon dražbe za RF spektar Hrvatski telekom ima više spektra nego što ga je imao prije dražbe te da u svakom od tri frekvencijska pojasa, tzv. donjem, srednjem i visokom, koji su bili na dražbi sada ima vodeću poziciju.

Vjeruje da je investicija vrijedna 153 milijuna eura opravdana te da će osigurati nastavak najkvalitetnije mobilne usluge na tržištu.

Pojasnio je da je niski frekvencijski pojas dominantno važan za pokrivanje, tj. dostupnost signala mobilne mreže širom Hrvatske. Srednji frekvencijski pojas važan je za kapacitet mobilne mreže, tj. da bi korisnici bili u stanju pristupiti svim željenim internetskim i poslovnim sadržajima i aplikacijama. Visoki frekvencijski pojas važan je za performanse, tj. brzinu dostupa sadržajima i aplikacijama.

'U tom kontekstu, a s obzirom na vodeću poziciju u sva tri pojasa, HT-ovi korisnici su sigurni da će i u budućnosti imati mogućnost korištenja vrhunske mobilne usluge', rekao je Drilo za Poslovni dnevnik.

U osvrtu na istraživanje HAKOM-a o kvaliteti i brzini mreža u Hrvatskoj naglasio je da su rezultati pokazali kako HT ima najbolju mobilnu mrežu te da su mobilne mreže u Hrvatskoj bolje od mnogih zemalja Zapadne Europe.

'Ono s čime smo posebno zadovoljni je rezultat u kategoriji kvalitete pristupa mobilnom Internetu, jer upravo tu kategoriju smatramo najvažnijom za naše korisnike', zaključio je Drilo.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.