projekt u opasnosti

Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji, prekidaju se veze u strahu od američkih sankcija

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2021 10:29
  • Objavljeno 21.01.2021 u 10:29
Prosvjed protiv Sjevernog toka

Prosvjed protiv Sjevernog toka

Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji. Čak je i ruski državni plinski koncern Gazprom upozorio investitore da bi projekt Sjeverni tok 2 mogao biti obustavljen ili u potpunosti obustavljen zbog izvanrednih okolnosti, uključujući "politički pritisak".

Američki State Department uveo je ovaj tjedan sankcije protiv ruske tvrtke KVT-RUS, vlasnice broda za polaganje cijevi Fortuna.

"Bude li dovršen, Sjeverni tok 2 dao bi Rusiji sredstva za potpuno zaobilaženje Ukrajine, lišavajući tu zemlju vitalnih prihoda i otvarajući je daljnjim ruskim agresivnim akcijama, istovremeno pružajući sredstva za uporabu prirodnih resursa kao alata političkog pritiska i zlonamjernog utjecaja protiv zapadne Europe. Sjedinjene Države ne boje se pozvati ​​na odgovornost one koji i dalje pomažu i podržavaju to sredstvo ruske prisile", kaže se u izjavi State Departmenta.

U međuvremenu, njemački inženjerska i građevinska tvrtka Bilfinger obavijestila je SAD i projektnu kompaniju Nord Stream koja stoji iza plinovoda da će napustiti projekt, postajući prva njemačka tvrtka koja se povukla iz Sjevernog toka 2, izvijestio je njemački tabloid Bild pozivajući se na pisma Bilfingera koja su mu bila dostupna.

Bilfinger je ranije ugovorio isporuku sigurnosne i kontrolne opreme za cjevovod po narudžbi vrijednoj 18 milijuna američkih dolara, navodi Bild.

Švicarska Zurich Insurance Group ukinula je osiguranje za Sjeverni tok 2 koje je također uključeno u američke sankcije sudionicima toga projekta, izjavio je glasnogovornik Zurich osiguranja Thomas Baer za rusku novinsku agenciju TASS.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je pak da se Sjeverni tok 2 "još uvijek suočava sa sirovim, nezakonitim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država".

Plinovod Sjeveri tok 2 trebao bi dopremati ruski plin dnom Baltika u sjevernu Njemačku. Projektirani kapacitet mu je 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu. Uz SAD, projektu se snažno protive Ukrajina, Poljska i još neke zemlje, koje gube gašenjem tranzitne rute kroz Ukrajinu. Kritičari američkog stava o Sjevernom toku 2 ističu da SAD gašenjem tog projekta želi osigurati prostor za izvoz svoga ukapljenog prirodnog plina u Europu. Rusija opetovano ističe da je riječ o međunarodnom komercijalnom projektu, a ne političkom. Radovi na izgradnji plinovoda obustavljeni su 2019., ali su prošli mjesec nastavljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!