PRIMORSKI INVEST FORUM

'Dovedite ovcu, odvest ćete ovcu i dva janjeta'

23.11.2012 u 17:41

Bionic
Reading

Pod motom 'Mi nudimo mogućnosti' danas se u Opatiji održava Invest forum Primorsko-goranske županije i grada Rijeke na kojem su domaćini gradonačelnici Opatije i Rijeke Ivo Dujmić i Vojko Obersnel te župan Vidoje Vujić ugostili predsjednika RH Ivu Josipovića, ministre Gordana Marasa, Sinišu Hajdaša Dončića i Veljka Ostojića te zainteresirane investitore iz zemlje i inozemstva

Nakon što je PGŽ tiskala bogat Katalog za investitore sa stotinjak potencijalnih investicija na tom području, predviđenih prostornim planom, koje su ključne za razvoj regije, ali i cijele Hrvatske, one su danas i predstavljene, a prema viđenom, investitora ne manjka. U Opatiju su došli zainteresirani investitori iz Poljske, Italije, Japana, Njemačke, Mađarske i Rusije, kao i Goran Štrok, koji je još ranije najavio ulaganje u waterfront na lučkom području Delta i Porto Baroš u Rijeci. Ondje se, naime, planira izgraditi javno-komercijalni prostor i novi sadržaji uz more.

'Redovito primamo poslovne i diplomatske delegacije iz cijeloga svijeta koji pozitivno reagiraju na ovaj projekt', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je u svome izlaganju nabrojao i ostale projekte koji se odnose na promet i gospodarstvo. To su razvoj riječke luke, Željeznica Rijeka - Zagreb - mađarska granica, ulaganje u Zračnu luku Rijeka, kompleks novog riječkog autobusnog terminala, kao i privatizacija riječkog Brodogradilišta 3. maj.

Da je pokretanje novih investicija zajednička odgovornost Vlade te regionalne i lokalne uprave i samouprave, podsjetio je župan Vidoje Vujić. 'Proglašeni smo regijom prijateljem investitora i vjerujem da ćemo ih brzo pronaći. Želimo biti hrabri, odlučni i budni sanjati. Nudimo vam preko 125 zona ugostiteljsko-turističke namjene koje nisu izgrađene, podobne za gradnju hotela, kampova ili vikend naselja, zone sporta i rekreacije, mrežu skijališta i golf igrališta, ali i potencijalna ulaganja u sportske i turističke objekte, mrežu od preko 20 luka nautičkog turizma, mrežu poslovnih proizvodnih zona i još mnogo toga. To su veliki potencijali', rekao je Vujić te naglasio da je potrebno otkloniti sve administrativne i mentalne barijere koje su razlog što su nas ulagači dosad obilazili.

Vujić je rekao da ova regija ima viziju da postane regija industrije znanja i zdravstvenoga turizma. 'Obrazovna strukturira stanovništva naše regije veća je od prosjeka Republike Hrvatske. Karakterizira ju očuvan okoliš i raznolikost goranskog, otočnog i priobalnog područja. More zauzima 55 posto površine, obala kopna duga je 133 kilometara, a obala otoka blizu 940 kilometara, šume zauzimaju više od polovice ukupnog kopnenog dijela, a flora županije broji preko 2.700 raznog bilja', nabrojao je Vujić i zajamčio investitorima: 'Dovedite ovdje ovcu, a odvest ćete ovcu i dva janjeta.'


'Da smo prava ekipa i da smo napravili sve one uvjete za privlačenje investitora, cijelo stado bi već imali u Hrvatskoj', nadovezao se Ivo Josipović. Vrijeme je, rekao je, da se našim slabostima stane na kraj i radikalno smanji količina dokumentacije te priznao da je imao prilike razgovarati sa 'stadima' koja su htjela doći u Hrvatsku, ali im 'mi nismo dali'. 'Moramo imati ambiciju, biti pouzdani, ali i realni', poručio je Josipović te istaknuo da su ljudi na nedavno održanom sastanku u Kataru pokazali izniman interes za ulaganja u PGŽ.

Ministar Gordan Maras poručio je s Invest foruma da želi 'da nam stado iz dana u dan bude sve veće' te da Vlada mora raditi na tome da Hrvatska bude konkurentnija, 'da naša trava sve zelenija', i da se sve investicije, koje mogu pomoći da se gospodarstvo pokrene, ostvare. Kazao je da je Hrvatska konkurentnija nego što je bila prije godinu dana te je obećao da će se na tome i dalje raditi, poglavito čitavim nizom novih zakona koji su u pripremi.