ZAKLJUČAK

Vlada dopustila izmjene ugovora s građevinarima zbog poskupljenja materijala. Omogućuje li se time i Kinezima nadoplata troškova Pelješkog mosta?

30.09.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zaključak o načinu postupanja prilikom ugovaranja poslova u javnoj nabavi radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda

Ovim zaključkom omogućuje se korekcija troškovnika u poslovima javne nabave koji su u tijeku kao i mogućnost određivanja promjenljivih cijena kod ugovaranja budućih poslova.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da se zaključak donosi radi ublažavanja posljedica aktualne situacije nastale uslijed globalnih poremećaja na tržištima građevinskog materijala i proizvoda kao i eskalacije njihovih cijena.

'Poštujući odredbe Zakona o javnoj nabavi naručitelji imaju mogućnost pristupiti izmjenama ugovora u mjeri u kojoj je to opravdano za ublažavanje posljedica ove situacije koja se odrazila kroz promjenu cijena građevinskih radova i materijala', rekao je Ćorić.

Naglasio je da će naručitelji koji imaju ugovore sklopljene u postupcima javne nabave zajedno s ugovarateljima moći pristupiti analizi ugovorenih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda za neizvršene ugovore o javnoj nabavi, kako bi utvrdili one stavke na koje je promjena cijena utjecala više od 10 posto.

  • +11
Sjednica Vlade 30. rujna 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

To znači da će se troškovnici vezani uz navedene ugovore moći korigirati uz osiguranje revizijskog traga kojim se opravdava tražena izmjena. Na temelju Vladinog zaključka moći će se izmijeniti i okvirni sporazumi sklopljeni u postupcima javne nabave.

Za postupke javne nabave koji su u tijeku i koji će tek biti pokrenuti, za svaki konkretan slučaj nabave naručitelji se pozivaju da u dokumentaciji o nabavi utvrde mogućnost utvrđivanja promjenjive cijene ponude i uvjete njene izmjene tijekom izvršenja ugovora kako bi umanjili, odnosno uklonili potencijalne rizike.

  • +3
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Time je vlada prihvatila apele Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, koji već duže vremena upozoravaju na neodrživost poslova u javnoj nabavi ugovorenih po 'starim' cijenama s obzirom na snažan rast cijena građevinskog materijala.

Prema podacima Londonske burze koje u obrazloženju zaključka navodi Vlada, cijena bakra je u godinu dana porasla za 44,4 posto, aluminija 59,7, a čelika 56 posto. Na godišnjoj razini šperploča je poskupjela 81,7 posto, konstrukcijski čelik 64,7 posto i piljeno drvo 64,2 posto.

  • +5
Pelješki most iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Krajem 2020. i u 2021. godini došlo je i do nezapamćeno velikog porasta cijena polimera i nemogućnosti opskrbe tržišta potrebnim količinama. Takva situacija je izazvala velike probleme na tržištu, posebno u realizaciji ugovorenih poslova. Neki proizvođači plastičnih cijevi, obustavili su ugovorene isporuke po cijenama prije poskupljenja sirovina.

Zahtjev za nadoplatu zbog poskupljenja sirovina i prijevoza najavili su i izvođači gradnje Pelješkog mosta. Prema pisanju Jutarnjeg lista financijski zahtjevi kineske tvrtke CRBC i austrijskog Strabaga teški su oko 500 milijuna kuna. No ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ne očekuje dodatne troškove na tom projektu.

Oleg Butković Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Što se tiče samog Pelješkog mosta, ono što znam, most je ugovoren davno prije tog poskupljenja tako da nikakve velike iznose u ovom trenutku ne očekujemo ni na mostu ni na pristupnim cestama', istaknuo je ministar.

Objasnio je da se govori o povećanju cijena koje se drastično dogodilo u zadnjih godinu dana te da se to zato neće reflektirati niti će biti veliki iznos na samom Pelješkom mostu, dodajući i da on ne odlučuje o tome, nego da je to stvar analize.

  • +53
Spajanje Hrvatske Pelješkim mostom Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL