NATJERAN NA OSTAVKU

Dončić izbacio Stanića iz savjeta za koncesiju na autoceste

03.10.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata Mijat Stanić podnio je ostavku na članstvo u Stručnom savjetu za monetizaciju autocesta. Kaže kako više od godine dana ne prima nikakve informacije o radu savjeta odnosno da je praktički isključen bez ikakvog obrazloženja

'Budući da od 26. studenog prošle godine nisam pozivan na sjednice Stručnog savjeta za monetizaciju javnog duga vezano za društva HAC i ARZ, a niti sam dobivao materijale ili bilo kakve informacije o radu Stručnog savjeta, podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Stručnom savjetu te zahtijevam dostavu kompletne dokumentacije i komentara vezano za rad Stručnog savjeta za razdoblje od 26. studenog 2013. do danas', napisao je u svojoj ostavci Stanić.

Čelnik Nezavisnog sindikata protivnik je davanja autocesta u koncesije. Organizator je prikupljanja potpisa za referendum protiv koncesije koji će početi 10. listopada.

Monetizaciju autocesta u Vladi smatraju ključnom za obuzdavanje javnog duga.

Ministarstvo prometa izradilo je Nacrt ugovora u kojem su pobrojani uvjeti pod kojima će autoceste dati u privatne ruke. Traži se jednokratna naknada između 18 i 24 milijarde kuna uz zadržavanje radničkih prava na tri do pet godina.

Godišnje poskupljenje cestarina veže se uz stopu inflacije umanjenu za jedan posto, a koncesija će biti na 35 do 40 godina. Država je spremna plaćati penale u slučaju pada prometa. Potpis ugovora očekuje se u veljači 2015. godine