KONAČNA ODLUKA

Dončić: HŽ Cargo prodat ćemo Rumunjima

22.07.2013 u 18:51

Bionic
Reading

U roku od mjesec dana HŽ Cargo bit će prodan rumunjskom Feroivaru, rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon današnje sjednice Povjerenstva za željeznicu

Na natječaj za HŽ Cargo stigle su tri ponude češkog AWT-a, rumunjskog Feroivara, odnosno Grampet grupe, i austrijskog Rail Cargo Austria.

Rumunjska ponuda jedina je zadovoljila uvjete natječaja. Vlada je tražila da se preuzmu jamstva Ministarstva financija od oko 600 milijuna kuna kredita te da se u državni proračun jednokratno i odmah uplati 210-230 milijuna kuna.

Obaveza kupca je i da u tvrtku unese 150 milijuna kuna za investicijski ciklus te 70 milijuna kuna za tekuću likvidnost i plaće.

Sveukupno Rumunji će za 75-postotni udio u HŽ Cargu platiti oko 1,1 milijarda kuna.

Povjerenstvo za željeznice analizirano je stanje svih projekata na dva europska koridora, odnosno koridoru od granice s Republikom Slovenijom do granice s Republikom Srbijom (bivši 10. koridor) te Riječkom koridoru, odnosno 5b koridoru.

Projektiranje na svim dionicama bit će dovršeno do 2016. godine, kada se očekuje i početak najvećih radova. Na proljeće iduće godine za početak radova bit će spremna prva dionica na 5b koridoru, od Dugog Sela do Križevaca, u vrijednosti od 220 milijuna eura. Cilj je završiti sve radove na koridorima do 2020. godine.