10 NAJVEĆIH

Domaći tekstilni divovi nestali su sa scene, evo tko danas dominira proizvodnjom odjeće i obuće

25.07.2023 u 06:03

Bionic
Reading

Hrvatska industrija odjeće i obuće potpuno je izmijenila izgled u posljednjih dvadesetak godina. Nekadašnji domaći industrijski giganti nestali su s poslovne scene, a danas njome dominiraju proizvodni pogodni velikih stranih kompanija

Proizvodni pogoni vodećih tekstilnih tvrtki najvećim su dijelom pozicionirani u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Uglavnom je riječ o tvornicama velikih stranih kompanija, onih koje su iskoristile komparativne prednosti sjeverne Hrvatske - povoljan geografski položaj i izvore kvalificirane radne snage.

Većinu proizvodnje te kompanije izvoze kroz distribucijske lance matičnih tvrtki. S druge strane, nekadašnji veliki domaći proizvođači nestali su s poslovne scene ili su, poput Varteksa, ispali s liste 10 najvećih.

U protekloj godini većina velikih tekstilaca bilježi snažan rast prihoda i ekspanziju dobiti. Kompanije s liste 10 najvećih ostvarile su 621 milijun eura prihoda, što je 19,6 posto više nego 2021., a dobit prije oporezivanja uzletjela je 260 posto, dosegnuvši 23,7 milijuna eura.

Na liderskoj poziciji nalazi se austrijska tvrtka Boxmark Leather sa sjedištem u varaždinskoj slobodnoj zoni Trnovec Bartolovečki, a već je niz godina vodeći hrvatski tekstilac i najveći izvoznik. U pogonima u Trnovcu i Zlatar Bistrici zapošljava 1495 radnika i proizvodi kožne navlake za sjedala u osobnim vozilima.

Unatoč gubicima i osjetnom padu prihoda posljednjih godina te zatvaranju pogona u Slavonskom Brodu, Boxmark je zadržao lidersku poziciju s ukupnim prihodom od 117,8 milijuna eura, a lani je prvi put u posljednjih pet godina zabilježio pozitivan rezultat u visini od 868.000 eura.

  • +4
Boxmark Leather Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Drugoplasirana kompanija Ytres dio je talijanske Calzedonije i najveći proizvođač ženskih čarapa u Hrvatskoj. Nakon ozbiljnog zastoja u razdoblju pandemije, tvrtka smještena u poduzetničkoj zoni Kneginec blizu Varaždina lani je ubilježila oporavak proizvodnje i snažan uzlet dobiti. Među 10 najvećih nalaze se još dvije kompanije u sastavu Calzedonije.

Na četvrtoj poziciji je čakovečka Tubla s prihodom od 70 milijuna eura. Tvrtka također primarno proizvodi ženske čarape, a raspolaže i svojim prodavaonicama u više hrvatskih gradova. Peto mjesto drži Intinova s prihodom od 53,4 milijuna eura. Tvrtka smještena u Petrijancu nadomak Varaždina proizvodi visokokvalitetne pletenine od kašmira i drugih kvalitetnih pređa. U Intinovoj je zaposleno tristotinjak ljudi, a osim njih, u proizvodnju je uključeno šest kooperanta.

Wollsdorf Components na trećoj je poziciji s prihodima od 71,5 milijuna eura. Riječ je o jednoj od četiri tvornice u vlasništvu globalne austrijske kompanije specijalizirane za proizvodnju kožnih proizvoda za automobilsku industriju, namještaj i zrakoplovnu industriju. Kompanija je lani pretrpjela pad prihoda od 11,8 posto, ali joj je u isto vrijeme dobit prije oporezivanja skočila čak 281 posto. Tvrtka smještena u poduzetničkoj zoni Jalžabet ističe se po najvišoj prosječnoj plaći među top 10 tekstilaca, a ona je lani dosegnula 1342 eura. Inače, tekstilna industrija je grana s najnižim plaćama u proizvođačkoj industriji. Radnici zaposleni u 10 najvećih u prosjeku su zarađivali 874 eura neto, a uz Wolsdorf, po plaćama su odskakali Kelteks (1105 eura), Tubla (945 eura) i Boxmark Leather (925 eura).

Donji dio ljestvice čine kompanije s prihodima ispod 50 milijuna eura. Na šestom mjestu je Aquafilcro, podružnica istoimene multinacionalne kompanije, specijalizirana za proizvodnju obavijene i teksturirane pređe. Tvrtka sa sjedištem u Oroslavju lani je zabilježila rast prihoda za 33 posto, na 49,3 milijuna eura, i dobiti za 200 posto, na 3,4 milijuna eura. Kompanija se ističe najnižom prosječnom plaćom od 626 eura.

  • +2
Tvornica Haix Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varaždinske vijesti

Haix obuća, sastavnica istoimene njemačke kompanije specijalizirane za proizvodnju zaštitne obuće, drži sedmu poziciju s prihodom od 40,9 milijuna eura. Tvrtka s pogonima u Maloj Subotici bilježi pozitivne trendove s rastom prihoda za 20 posto i dobiti od 24,5 posto.

Osmoplasirana tvrtka Olimpias tekstil posluje kao dio svjetske tekstilne grupacije, talijanskog Benettona, a u svojim pogonima u Osijeku posluje od 2000. godine. Jedini je gubitaš među 10 najvećih s prošlogodišnjim minusom od 721.000 eura.

Karlovački Kelteks na devetom mjestu najuspješnija je kompanija među 10 najvećih. Proizvođač inovativnog tehničkog tekstila, izrađenog od staklenih, ugljičnih ili bazaltnih vlakana te s primjenom u zrakoplovstvu, automobilskoj industriji i sportu, dio je istoimene njemačke grupacije. S prihodima od 36,3 milijuna eura i dobiti prije oporezivanja od 6,7 milijuna eura bilježi uvjerljivo najvišu profitnu stopu (15,2 posto).

Na začelju je tvrtka Ivančica iz Ivaneca, vodeći proizvođač dječje obuće u Hrvatskoj s brendom Froddo. Jedina tvrtka u domaćem vlasništvu u 10 najvećih bilježi rast prihoda od 23 posto, na 28,8 milijuna eura. Unatoč snažnom rastu prihoda, dobit je smanjena za 8,5 posto. Među top 10, Ivančica se nalazi u društvu kompanija s plaćama osjetno nižim od prosjeka.