KONKURENCIJA MOL-u

Domaći konzorcij za otkup Ininih polja u Siriji

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Inin dug državi od 1,5 milijarde kuna natjerao je tu kompaniju da započne pregovore s MOL-om oko prodaje naftnih polja u Siriji kako bi mogla podići kredit za plaćanje poreza i trošarina, a kako se cijena nije činila primjerenom, država je u igru odlučila ubaciti konkurenciju – domaće kompanije

Ini je MOL, njezin najveći pojedinačni vlasnik, trebao osigurati zajam kako bi otplatila dug državi, a taj je kredit MOL uvjetovao prodajom i Ininog plinskog biznisa državi. Kad je država odustala od kupnje plinskog biznisa, rješenje je pronađeno u prodaji polovice Ininog udjela u naftnim poljima u Siriji mađarskom MOL-u.

Činilo se da će MOL sklopiti prilično dobar posao, tim više što Ina u besparici teško ispunjava i koncesijske obveze, no u cijelu se priču upetljala i država, koja u Ini ima 44 posto udjela, što je tek koji postotak manje od MOL-a. Tako se rodila ideja da za kupnju udjela u Ininim poljima u Siriji konkurira nekoliko domaćih kompanija, predvođenih Janafom

Ta inicijativa o kojoj se zasad govori tek neslužbeno povezuje se s novim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Nadzornog odbora Ine Ivanom Šukerom. Ministar financija Šuker sigurno želi do kraja godine naplatiti Inin dug, ali nije mu u interesu da ga se radi toga optuži za jeftinu prodaju polja u Siriji.

Ako postoji nekoliko domaćih kompanija koje mogu konkurirati MOL-u, onda će i ta mađarska kompanija Ini ponuditi bolju cijenu, jer će znati da državu i Inu ne drži u potpunosti u stupici.

Iako se spekulacije o domaćem okupljanju kapitala za kupnju polja u Siriji čine tek kao taktika za postizanja više cijene, naši sugovornici koji su upoznati s inicijativom tvrde da se ne radi samo o 'pritiskanju' MOL-a, nego je riječ o konkurenciji koja ima financijsku snagu sklopiti posao s Inom ako MOL ne podigne cijenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!