poruka iz hup-a

Domaće ICT tvrtke ističu važnost digitalne transformacije i traže smanjenje naknada za razvoj 5G-a

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 09:32
  • Objavljeno 12.05.2020 u 09:27
Dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar

Dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

ICT tvrtke u Hrvatskoj zbog koronavirusa posluju usporeno, očekujući i dugoročne posljedice koje je teško predvidjeti, ali i jačanje svijesti o važnosti digitalne transformacije te smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar za razvoj 5G-a, ističu iz udruge HUP ICT

"ICT tvrtke i poduzetnici zbog prirode posla kojim se bave i oslanjanja na digitalne alate, u kratkom su roku mogle organizirati rad od kuće. Neizbježna je i izravna povezanost ICT sektora s drugim gospodarskim granama koje će osjetiti intenzivnije ekonomske posljedice krize te se očekuje prelijevanje negativnih rezultata i na ICT sektor", kaže dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar.

Naglašava kako se i u ICT sektoru osjeća velik pritisak krize te da će posljedica svakako biti i za taj sektor, koji je po njegovoj ocjeni u krizi potvrdio da se na njega može računati i da je strateški važan za gospodarstvo i društvo.

"Konačni efekti krize ovisit će prije svega o trajanju izvanredne situacije, utjecaju na gospodarstvo i konkretnim mjerama za ponovno pokretanje. Izvanredne mjere i ograničenja na razini države do sada su provođene na primjeren i racionalan način, a sada očekujemo da poduzetnici više prihvate digitalne modele, jer tako mogu izbjeći značajne negativne ekonomske posljedice, ali i zadržati gospodarsku aktivnost", dodaje Makar.

Za 5G važno smanjiti radiofrekvencijske naknade i krenuti u 2021.

Na pitanje kako teku aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije, napominje da mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize nije obuhvaćeno smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar, što je prije krize najavljivano kao mogućnost, a što drži vrlo važnim za investicije.

"Smanjenje te naknade bi bio ispravan korak za motiviranje dodatnih investicija i ubrzanje razvoja, pogotovo 5G-a kao novih mogućnosti za poslovanje i život. Implementacija 5G traži opsežnu transformaciju u svim segmentima telekomunikacijske infrastrukture na čemu operatori već rade, no 5G traži i dodjelu novih radiofrekvencijskih područja, što je i preduvjet za početak rada", kaže Makar.

Dodaje da na tome radi intenzivno i HAKOM, koji i dodjeljuje frekvencije, kao i da je dodjela radiofrekvencijskog spektra opsežan i kompleksan proces koji je već bio u tijeku s najavama da bi se frekvencije mogle dodijeliti do kraja ove godine.

No, kako je koronavirus i to usporio, sada u HUP-u ICT vjeruju da je za to optimalan termin početak 2021. godine te da bi se smanjenjem naknada za frekvencije stvorili i preduvjeti za ubrzanje investicija te podizanje konkurentnosti Hrvatske u digitalnoj ekonomiji, a oko te teme, kako otkriva Makar između HUP-a i Vlade već postoji konstruktivan dijalog.

"Razvoj cjelokupnog 5G ekosustava uključuje i korisničku opremu, nove generacije poluvodiča i radio opremu i drugo, za što se operatori u Hrvatskoj nastavljaju pripremati. Rade i na uvođenju 5G tehnologije u prvi 5G grad u Hrvatskoj - Osijek, što će temeljiti na privremenim frekvencijama, očekujući da će se to tamo i ostvariti kako je planirano, do kraja ove godine", zaključio je Makar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!