RADNICI OSJEČKE ŠEĆERANE

Dogovorili redovite plaće, traže rješenje duga

26.03.2010 u 17:04

Bionic
Reading

Radnici osječke Šećerane u ponedjeljak ipak neće prosvjedovati nego će o problemu navodnog duga IPK Osijeka prema Kanditu pregovarati u Ministarstvu poljoprivrede. Regionalni povjerenik za Slavoniju sindikata PPDIV Slavko Kotromanović potvrdio je da su danas od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića poziv za sastanak o tome danas dobili i PPDIV i HUS, dva sindikata koja u Kandit grupi predstavljaju oko 1050 radnika

Predstavnici sindikata danas su dobili i obećanje uprave Kandita da će plaća za veljaču biti isplaćena do 31. ožujka i da je sirovina za planiranu proizvodnju šećera već osigurana. „Uprava je potvrdila da će dospjela plaća biti isplaćena do srijede i da će se redovito isplaćivati sve slijedeće plaće.“, rekao je Kotromanović nakon susreta sa osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i županom Vladimirom Šišljagićem kojima je objasnio zahtjeve radnika prema upravi i Vladi.

Kotromanović kaže da će osnovni zahtjev radnika na sastanku s ministrom Čobankovićem u ponedjeljak biti rješenje duga IPK Osijeka, koji prema izjavi predsjednika uprave Kandita Josipa Pavića iznosi oko 10 milijuna eura. Taj dug u IPK Osijeku već su odbacili tako da je sporan, a Pavić je prošli tjedan javnost šokirao najavom mogućih otkaza ili čak gašenja tvrtke. „Želimo konačno riješiti nepoznanicu o dugu kako uprava više ne bi mogla lopticu za probleme prebacivati na Vladu.“, zaključio je Kotromanović.

Sindikalci su danas pregledali izvještaje uprave Kandit grupe u okvire koje su Kandit Premijer (šećerana) i Kandit tvornica bombona i čokolade. Kotromanović kaže da izvještaji potvrđuju da su već potpisani ugovori za proizvodnju šećerne repe dovoljne za proizvodnju 100 tisuća tona šećera. Pavić je ranije rekao da je to rekordna proizvodnja od osnivanja Šećerane, a veći dio šećera završit će u izvozu u Europskoj uniji.

Na današnjem sastanku sindikalaca, župana i gradonačelnika naglašeno je konačno rješavanje otpadnih voda Šećerane. Bubalo je obećao da će Grad Osijek pomoći u izradi projektne dokumentacije za projekt pročišćivača otpadnih voda Kandita. „Tražit ćemo i pomoć države jer je to prevelika investicija za tvrtku, a pročišćivač otpadnih voda je nešto što traži i Europska unija.“, poručio je Kotromanović.