RAFINERIJA NAFTE U BRODU

Dodik dogovorio posao s Rusima, Brođani zgroženi

10.02.2013 u 22:53

Bionic
Reading

Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka s predstavnicima ruske kompanije Zarubežnjeft rekao je da je potvrđeno zajedničko opredjeljenje za uspjeh projekata u vezi s Rafinerijom nafte i benzinskim pumpama u RS, javlja 24sata.info. Stanovnici Slavonskog Broda zgroženi su tom odlukom, jer bi to samo povećalo štetne emisije i toksine koji uništavaju njihovo zdravlje i živote

Dodik je rekao da je na sastanku s novoimenovanim direktorom kompanije Zarubežnjeft Sergejem Kudrjašovim bilo riječi o mogućnosti da se na bazi određenih produkata sirove nafte organiziraju neke dodatne proizvodnje na prostoru RS kao što je petrokemija, javlja 24sata.info

Predsjednik RS je istaknuo da će o tome više razgovarati krajem ožujka, kada direktor Zarubežnjefta bude došao u Banjaluku, napominjući da je Kudrjašov prije mjesec dana imenovan na tu dužnost te da je ranije bio zamjenik ministra energetike u Vladi Ruske Federacije.

'Važno je da smo čuli s njegove strane potvrdu uspješnog nastavka suradnje na revitalizaciji rafinerija u Brodu i Modriči. Postoji veliki interes i optimizam što se tiče ruske strane u vezi s realizacijom tog projekta', istakno je Dodik.

On je naglasio da je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskh poslova, s kojim se sastao u petak, gotovo u detalje bio upoznat o tom projektu pa čak i o mjestima gdje se nalaze rafinerije.

'Očigledno je da i najviši vrh ruske vlasti ima dovoljno informacija o tom projektu, koji je za nas strateški važan, a vidljivo je da je i za rusku stranu jedan od prioriteta na tom prostoru', dodao je Dodik.

Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, komentirajući zainteresiranost ruskih kompanija za RS i njihove započete poslove na ovim prostorima, kaže da je to jedan od načina da se RS izvuče iz ekonomskih problema koje ima.