ZASTUPNIK BARANOVIĆ

Dobro je da spašavamo Jadransku banku, ali treba ispitati tko je muljao

15.10.2015 u 15:26

Bionic
Reading

'Ima li ministarstvo financija namjeru dati jasan odgovor i napraviti detaljne analize te podastrijeti hrvatskoj javnosti informaciju kako je došlo do ovakvog stanja u Jadranskoj banci?', upitao se u petak u Šibeniku Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke Reformisti i saborski zastupnik.

Baranovića zanima kako je moguće da u zemlji u kojoj kompletni bankarski sektor već dugi niz godina bilježi značajne dobitke, jedna banka može biti dovedena u situaciju da ima više od 300 milijuna kuna kumulativnog gubitka i da joj ukupne obveze za 25 milijuna kuna prelaze imovinu?

Naglasio je da pozdravlja odluku države da sanira šibensku Jadransku banku. 'Drago mi je da se konačno dogodio slučaj u kojem državna vlast povlači potez koji je u interesu Šibenika', piše portal Tris.

' Koji su to poslovni potezi u proteklim godinama doveli Jadransku banku u ovakvu situaciju, kolika je i čija je odgovornost uza takvo stanje?', nastavio je s pitanjima Baranović.

Država će, procjenjuje se, Jadransku banku sanirati sa 100 milijuna kuna. Tu cifru Baranović analizira: 'Tvrdnja da se to ne radi sa sredstvima hrvatskih poreznih obveznika je nepotpuna, odnosno irelevantna, jer se banka sanira novcem koje uplaćuju sve hrvatske banke u posebni fond, a koji se zapravo namiče tako što građani plaćaju kao usluge bankama. To ipak dakle u konačnici plaćaju hrvatski građani', istaknuo je na kraju Baranović.