telekomunikacijski lider

Objavljeni rezultati Hrvatskog Telekoma

28.07.2022 u 09:02

Bionic
Reading

Usprkos pojačanim makroekonomskim pritiscima Hrvatski Telekom zaključio je prvu polovicu 2022. godine s dobrim financijskim i poslovnim rezultatima, što se odražava u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova. U prvoj polovici 2022. godine organski prihodi rasli su za 0,5 posto na 3,5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

U prvih šest mjeseci organska EBITDA nakon najmova rasla je za 3,2% na 1,3 milijarde kuna, što je rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja. Pri čemu se rast usporava jer su rastuća inflacija i cijene energenata utjecali na troškove našeg poslovanja u drugom tromjesečju.

U prvoj polovici godine zabilježeno je snažno povećanje organske neto dobiti za 80,3% na 301 milijuna kuna. Osim rasta EBITDA-e tome je pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021. godine. Organska ulaganja iznosila su 773 milijuna kuna i bila su veća za 12,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najbolja i najbrža pokretna i nepokretna širokopojasna mreža

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj status vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem nagrada „Best in Test” za najbolju i najbržu pokretnu i nepokretnu širokopojasnu mrežu. Nagrade su rezultat stalnog poboljšanja osobnih iskustava korisnika pokretnih i nepokretnih širokopojasnih telekomunikacija te odražavaju rekordno visoko zadovoljstvo korisnika.

U skladu s tim, i dalje smo fokusirani na izgradnju optičke infrastrukture diljem cijele Hrvatske, čime smo ionako već najveću pokrivenost FTTH-om u Hrvatskoj dodatno povećali za znatnih 28% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodatno smo povećali i pokrivenost 5G mrežom na gotovo 100 gradova i općina, čime je više od 2 milijuna stanovnika pokriveno 5G mrežom, koja je od lipnja dostupna našim privatnim korisnicima postpaid i prepaid usluga.

Ulaganja u kritičnu infrastrukturu koju gradimo bitna su za novi ciklus gospodarskog rasta i širi društveni razvoj. Zbog toga i u izazovnom poslovnom okruženju ostajemo predani ostvarenju svojih investicijskih planova.

  • +3
Digitalni inkubator by Hrvatski Telekom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mirko Czukor

​​Poticanje agende održivosti

Nastavili smo provoditi plan održivog razvoja u cijelom svojem ekosustavu ostvarujući ambiciozne ESG ciljeve. Činjenica da smo priznati kao jedan od klimatskih lidera u Europi potvrda je našeg pozitivnog djelovanja. U velikom istraživanju Financial Timesa i Statista, koje je analiziralo uspješnost kompanijskih ESG agendi te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i upravljanja Hrvatski Telekom je prepoznat među 4.000 kompanija iz 33 europske zemlje, jer je u analiziranom razdoblju smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova za 68,5%, što je treće najbolje postignuće u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji.

Promjene u Upravi

U srpnju 2022. HT je objavio kako Daniel Daub, član Uprave društva HT d.d. i glavni direktor za financije, napušta društvo 1. kolovoza 2022. godine te preuzima funkciju višeg potpredsjednika za financije u društvu Deutsche Telekom Europe.

Matija Kovačević imenovan je članom Uprave i glavnim direktorom za financije HT d.d., od 1. kolovoza 2022. godine. Prethodno imenovanju u Upravu, obnašao je dužnost direktora Sektora za kontroling, transformaciju i odnose s investitorima.

Veliki prinos dioničarima u prvoj polovici 2022.

Naša strategija za alokaciju kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.

  • +2
Hrvatski Telekom organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. godine zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. godinu. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%.

Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u prvoj polovici 2022. godine smo proveli najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili smo dodatnih 963.530 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 177,6 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 179,1% u odnosu na prošlu godinu.

Uprava je u srpnju 2022. godine povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti, bez smanjenja temeljnog kapitala dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

Revidirani izgledi za kraj godine

Na početku druge polovice godine očekujemo pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cijene energenata, što će dodatno nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak korisnika, našu industriju i hrvatsko gospodarstvo. Uzimajući u obzir nove izazove, prilagodili smo svoje izglede za kraj godine.

Naša je ambicija u pogledu prihoda ostala nepromijenjena na razini cijele godine. S obzirom na ubrzanu inflaciju i osobitu nestabilnost povećanja cijena energenata, očekujemo dodatni pritisak na troškovnu osnovicu. Prilagođavamo svoja očekivanja u pogledu EBITDA-e nakon najmova te nam je sada cilj zadržati je stabilnom i na prošlogodišnjoj razini. Naši izgledi za kapitalna ulaganja nakon najmova i regionalno širenje ostaju nepromijenjeni.

Nastavljamo pratiti razvoj makroekonomskih događaja kako bismo ublažili potencijalni rizik na svoje poslovanje te u zemlji. Međutim, s obzirom na izuzetno nestabilno okruženje spremni smo po potrebi dodatno prilagoditi svoje izglede.

  • +6
Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komentar predsjednika Uprave

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvu polovicu 2022., Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: „Prvih šest mjeseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti, čime smo dodatno ojačali status vodeće pokretne i nepokretne mreže, dok je zadovoljstvo korisnika dosegnulo novi povijesni rekord.

Navedena postignuća nastavak su našeg pozitivnog zamaha usprkos izazovima nezapamćeno visokih cijena energenata i jedne od najvećih stopa inflacije u povijesti Hrvatske, pri čemu je za očekivati da će učinci inflacije na našu profitabilnost postati još vidljiviji u drugoj polovici godine. Riječ je o izazovima koji od svih zahtijevaju prilagodbu nepredvidivom i nestabilnom makroekonomskom okruženju.

Istodobno smo i dalje predani ostvarivanju svojih investicijskih planova i pružanju podrške prioritetima zemlje. Naša ulaganja u povećanje optičke i 5G mreže imat će ključnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te ona predstavljaju platformu budućeg napretka.”