NOVO ŽARIŠTE

Dobra i loša vijest sa Brača: Svi zaraženi su povezani i virus se prati. Ali, problem se pojavio u tvornici

09.05.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon izbijanja novog žarišta na Braču, još najmanje sedamdesetak građana testirat će se tijekom subote na prisutnost koronavirusa. Na otok dolazi troje epidemiologa iz Splita, dvoje iz Zagreba, te ambulantno vozilo koje će služiti kao mobilna covid-ambulanta

Tijekom današnjeg dana očekuje se i pristizanje rezultata za nekoliko uzoraka, za koje se u petak nije uspjelo sa sigurnošću utvrditi jesu li pozitivni ili negativni. Od Nacionalnog stožera očekuje se da već danas odobri zahtjev za postroženim mjerama kretanja na Braču, kako bi one u ponoć stupile na snagu.

Dobra vijest koju je za tportal otkrio šef bračkog kriznog stožera Nikola Martinić Dragan jest da je svih 24 zaraženih zapravo dio dviju obitelji, pa je zasad relativno lako utvrditi njihovu povezanost i putovanje virusa. Kako je tportal već pisao, radi se o kontaktima Bračanina koji se vratio na otok nakon liječenja u splitskoj bolnici, kao i njegove susjede.

'Epidemiolozi su dosad odradili jako veliki posao, a danas ćemo uzeti iznimno veliki broj briseva kako bismo što prije stavili situaciju pod kontrolu. Testirat ćemo maksimalno široko, određivati i kontrolirati samoizolaciju, nema mjesta panici. Dakako da situacija nije ugodna, ali ne radi se o katastrofi: sustav je pokrenut i zasad dobro djeluje', kazao nam je Martinić Dragan.

Na Brač su se tijekom jutra zaputili i članovi županijskog kriznog stožera, čije je raspuštanje u petak zatražila gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Ondje će se ponovno održati zajednički sastanak s otočnim stožerom.

Tportalu je potvrđeno da su se među inficiranima našli i radnici tvornice 'Sardina' iz Postira, što je navodno velik problem jer ondje dolazi do kontakta većeg broja ljudi. U otočnom stožeru nisu željeli potvrditi ovu informaciju, no kazali su da su se u 'Sardini' apsolutno poštovale sve epidemiološke mjere poput rada u potpuno odvojenim sektorima i slično.

Split: Unatoč velikom broju novozaraženih trajekt je isplovio prema Braču Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik uprave ova tvrtke Mislav Bezmalinović za tportal je potvrdio da se neki njegovi radnici već nekoliko dana nalaze u samoizolaciji. 'Radimo sam smanjenim kapacitetom, poštujući sve propisane mjere', kazao nam je Bezmalinović.

Ukoliko Nacionalni krizni stožer danas odobri njihov zahtjev, na Braču od ponoći namjeravaju ponovno uvesti izdavanje e-propusnica za kretanje između pojedinih općina, dok će izdavanje propusnica za dolazak na otok i odlazak s njega ponovno biti vraćeno na zajednički otočni stožer.

'Strogo ćemo kontrolirati ovu vrstu kretanja, a mjere koje predlažemo uvest će se na rok od 15 dana, nakon čega ćemo procijeniti njihov učinak', dodao je šef bračkog stožera.

Tijekom petka i subote je, kako smo već pisali, primijećen pojačan odlazak građana s ovog otoka, pa je popodnevni trajekt bio prepun i najmanje dvadeset automobila ostalo je neukrcano. To se nije dogodilo u protekla dva mjeseca.

Martinić Dragan objašnjava da se mahom radi o ljudima koji su došli na otok u prvom i drugom valu ublažavanja mjera na nacionalnoj razini, odnosno osobama koje na Braču imaju polja, vikendice i slično. Moguće je da su se prestrašili spekulacija o uvođenju potpune karantene i blokade cijelog otoka, što zasad nije realna opcija.