PRVO POLUGODIŠTE

Dobit Todorićeva Konzuma skočila za 15 posto

29.07.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Trgovački lanac Konzum u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 30,7 milijuna kuna, što je porast za 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Konzuma iz financijskog izvješća za prvih šest mjeseci u kojima je taj trgovački lanac ostvario ukupne prihode od 6,14 milijardi kuna.

Ukupni su prihodi Konzuma u prvom polugodištu porasli za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi rasli sporije, za 6,1 posto i iznosili su 6,04 milijarde kuna.

Dobit Konzuma prije oporezivanja iznosila je 103,8 milijuna kuna, a umanjeno za porez na dobit od 73,2 milijuna kuna, neto dobit je 30,7 milijuna kuna.

Ta je neto dobit, kako objašnjavaju iz Konzuma, ostvarena kroz povećanje prometa i prihoda, racionalizaciju troškova i povećanje efikasnosti poslovanja.

Ostvareni prihodi od prodaje Konzuma u prvih su šest mjeseci porasli za 7 posto, na 5,54 milijarde kuna.

Omjer između maloprodaje i veleprodaje se neznatno u tom razdoblju promijenio, tako da maloprodaja predstavlja 73 posto ukupne prodaje.

"Konzum je i u ovom polugodištu ostalo lider na tržištu zahvaljujući povećanju prodajnih kapaciteta i konkurentnosti", ističe uprava tog trgovačkog lanaca u obrazloženjima izvješća.

Po podacima koje iznose, Konzum je u prvom polugodištu ove godine povećao prodajne kapacitete za 6.244 četvorna metra, otvorivši novi Super Konzum u Osijeku te 10 prodavaonica malog formata.

Konzum tako raspolaže s ukupno više od 293 tisuće četvornih metara prodajnog prostora.

Sredinom ožujka taj je trgovački lanac otvorio i novi logističko-distributivni centar na obali, u Dugopolju, i time, kako navode, osigurao snabdijevanje prodavanica u vrijeme turističke sezone.

Iz Konzuma također napominju kako se rast turističkih noćenja pozitivno odrazio na njihovu prodaju, tako da je već u lipnju promet porastao za 9,2 posto, a do kraja sezone očekuju dalji rast prodaje s naslova domaćih i stranih turista.

Uprava tog trgovačkog lanca, koji je u sastavu koncerna Agrokor, očekuje da će do kraja godine ostvariti planirane poslovne rezultate kroz daljnje investiranje u prodajne kapacitete, modernizaciju poslovnih procesa i uštede.

Konzum je, po podacima iz izvješća, krajem lipnja ove godine zapošljavao 12.782 radnika.