TEŠKA GODINA

Dobit najvećeg svjetskog pivara potonula zbog krize u Brazilu

  • Autor: Z.K./Hina
  • Zadnja izmjena 02.03.2017 15:35
  • Objavljeno 02.03.2017 u 15:35
pivo čaša piva

pivo čaša piva

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Globalni proizvođač piva Anheuser-Busch InBev izvijestio je u četvrtak o gotovo upola nižoj dobiti u prošloj godini zbog teških prilika na važnom brazilskom tržištu

Neto dobit pala je 43 posto na 4,85 milijardi dolara.

EBITDA je stagnirala na razini godine ranije i iznosila je 16,75 milijardi dolara zbog 'vrlo slabih poslovnih rezultat u Brazilu u drugoj polovini godine', navode u priopćenju.

Godina je bila teška, napominju u pivaru sa sjedištem u Belgiji, objašnjavajući da su im dobit pritisnuli viši neto troškovi financiranja i nepovoljni valutni tečajevi.

'Izazovno okruženje u Brazilu pritisnulo je potrošače i utjecalo na naše rezultate', navodi se u priopćenju.

Time u kompaniji poručuju da je njihove prihode pogodila smanjena prodaja piva u toj krizom pogođenoj zemlji i paralelni rast troškova zbog deprecijacije reala.

U 2015. godini aktivnosti u brazilskom gospodarstvu smanjile su se 3,8 posto a očekuje se da će rezultati za 2016. godinu pokazati smanjenje aktivnosti za daljnjih 3,5 posto.

Prihodi pivarskog diva porasli su u prošloj godini za 2,4 posto, na 45,5 milijardi dolara.

Obujam prodaje piva smanjen je 1,4 posto.

'Naši su rezultati u 2016. razočaravajući i zato većina članova izvršnog odbora neće ove godine dobiti bonuse', navodi se u priopćenju.

Grupa nije odredila konkretne ciljeve za 2017. godinu, napominjući tek kako optimistično gledaju na budućnost zahvaljujući povezivanju sa SABMillerom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!