PRVI KVARTAL

Dobit Mola raste zbog Ine

20.05.2010 u 14:21

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL prvo je tromjesečje zaključila s neto dobiti od 19 milijardi mađarskih forinti (84,7 milijuna usd), nasuprot gubitku od 114,8 milijardi forinti godinu ranije, zahvaljujući smanjenju neto financijskog gubitka za 84 posto

Kako se navodi u nerevidiranom konsolidiranom izvješću MOL-a objavljenom u srijedu navečer u skladu s međunarodnim standardima za financijsko izvješćivanje, EBITDA i operativna dobit na godišnjoj su razini porasli, i to poglavito zahvaljujući doprinosu hrvatske naftne industrije Ine.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), ako se izuzmu posebne stavke, u prvom je tromjesečju iznosila 130,4 milijarde forinti, što je povećanje za 30 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te za 39 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.


Operativna dobit, ako se isključe posebne stavke, u iznosu 59,7 milijardi forinti više je nego udvostručena na godišnjoj razini, te uvećana 12 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, zbog blagog poboljšanja ozračja u poslovnom okruženju i veće učinkovitosti.

Kada bi se pak izuzeli Inini rezultati, EBITDA bi ostala nepromijenjena u prvom tromjesečju dok bi operativna dobit pala, budući da je poboljšanje u segmentima rafinerijskog poslovanja i marketinga tek dijelom amortiziralo slabije rezultate u segmentu istraživanja i proizvodnje.

Prihodi od prodaje u prvom su tromjesečju uvećani za 37 posto na godišnjoj razini i iznosili su 866,2 milijarde forinti.

Neto gubitak od financijskih operacija smanjen je na 23,47 milijardi forinti, sa 147,13 milijardi forinti u istom razdoblju godine ranije, poglavito zahvaljujući znatno nižim gubitcima povezanim s fluktuacijom valutnih tečaja, navodi se dalje u priopćenju.

Profitabilnost je poboljšana u svim segmentima poslovanja u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pri čemu je u segmentu istraživanja i proizvodnje operativna dobit uvećana temeljem viših cijena nafte i povoljnijeg proizvodnog miksa, dok je u segmentu rafinerijskog poslovanja i marketinga, unatoč rekordnim cijenama nafte u maloprodaji, zabilježena je pozitivna nula. Gubitak u petrokemijskom poslovanju smanjen, tumače dalje u Molu.