REZULTATI ZA 2009.

Dobit Ericssona pala 37 posto, dividenda 120 kuna

Gordana Kovačević

Gordana Kovačević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Neto dobit Ericssona Nikole Tesle u 2009. iznosila je 128,4 milijuna kuna što je 37 posto manje nago godinu ranije, a prihodi od prodaje pali su za 22 posto i iznosili 1,4 milijarde kuna

Kovačević: Čast mi je biti u Josipovićevu savjetu

Na pitanje tportala zašto je prihvatila mjesto u savjetničkom timu predsjednika i kako komentira kritike sindikata da je Josipović u svoj tim pozvao samo predstavnike krupnog kapitala, Gordana Kovačević je kazala: 'Čast mi je da me je predsjednik Josipović pozvao da se pridružim Gospodarskom savjetu i drago mi je da predsjednik prepoznaje važnost gospodarstva. Mi smo gospodarstvenici, a ne političari, želimo pokrenuti hrvatsko gospodarstvo u pozitivnom smjeru.'

Predložena dividenda iznosi 120 kuna po dionici, što predstavlja dividendni prinos od oko osam posto i iznenađujuće je visoka s obzirom na slabije poslovne rezultate, pa ne čudi što je jutros porasla cijena dionicama na Burzi.

Komentirajući rezultate, predsjednica kompanije Gordana Kovačević istaknula je da je poslovanje u kriznoj 2009. bilo izuzetno zahtjevno, jer su operateri zbog rezanja budžeta smanjili ili odgodili planirani razvoj mreža. 'Unatoč tome, Ericsson je učvrstio svoju tržišnu poziciju, zadržao financijsku stabilnost, kao i profitabilno poslovanje', kazala je Kovačević.

Predsjednica Uprave istaknula je da je Ericsson zadržao svoje mjesto među vodećim hrvatskim izvoznicima, jer od ukupne prodaje čak 66 posto odlazi u inozemstvo. Pad prihoda od prodaje na domaćim je tržištima iznosio 13 posto, a izvozna tržišta zabilježila su pad od čak 40 posto.

Knjižene narudžbe u 2009. smanjile su se na 1,4 milijarde kuna, za razliku od godinu ranije kad su iznosile 1,7 milijardi kuna. Bruto marža ENT-a pala je 3,4 postotna poena na 13,3 što su protumačili promjenama u proizvodnom asortimanu, investicijama u razvojne projekte i troškovima restrukturiranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi