SMANJENJE CIJENE

Dobili povoljniju cijenu od Gazproma: Energoinvest zatražio odobrenje za pojeftinjenje plina u BiH za gotovo deset posto

10.01.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Kompanija Energoinvest zatražila je odobrenje vlasti u Federaciji BiH za smanjenje cijene plina građanima i gospodarstvu za gotovo deset posto nakon što je od ruskog Gazproma dobila povoljniju cijenu tog energenta za prvo tromjesečje, a došlo je i do promjene tečaja američkog dolara i konvertibilne marke (KM)

U priopćenju te kompanije koja uvozi plin u BiH navedeno je kako je novim ugovorom s ruskim opskrbljivačem cijena plina umanjena za 4,98 posto u odnosu na razdoblje iz posljednjeg tromjesečja 2022. godine. Uz to je došlo i do 'značajne promjene' još dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene i to cijene transporta plina preko teritorija Republike Srpske te smanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku.

'Zato predlažemo da se cijena prirodnog plina umanji za 9,6 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog tromjesečja 2022. godine', naveli su iz Energoinvesta.  Da bi građani i gospodarstvo dobili nižu cijenu plina, tu odluku mora potvrditi Vlada Federacije BiH. Tijekom prošle godine plin je poskupio za više od 35 posto gospodarstvu i građanima u BiH.

Ta se zemlja opskrbljuje plinom preko tzv. turskog plinskog toka, koji je zajednički projekt Gazproma i Turske. Federacija BiH je prošle godine jednostrano raskinula ugovor o opskrbi plinom preko Mađarske zbog čega je tamošnji plinski operater FGSZ pokrenuo međunarodnu arbitražu, zahtijevajući više od 20 milijuna dolara odštete.