APSURD U TRANSADRIJI

Dobili božićnicu, ali ne i plaću

31.12.2009 u 11:46

Bionic
Reading

Više od četiri stotine zaposlenih u riječkom špediterskom divu Transadriji u novu će godinu ući bez isplaćenih plaća za studeni. Ali je zato Uprava radnicima uplatila božićnice od tisuću kuna, i to u gotovini što se nije desilo godinama

Tvrtka koja posluje još od davne 1947. godine i prije je povremeno znala muku mučiti s isplatom plaća, no u posljednjih nekoliko godina, kažu zaposlenici, plaće su uredno stizale najkasnije do polovice idućeg mjeseca. Situacija se promijenila ove jeseni kada su prvo kasnile plaće za listopad, koje su na koncu ipak isplaćene krajem studenoga i početkom prosinca, a sada kasne i plaće za studeni.

'Osjećamo se jadno. Božić je prošao, Nova godina je pred vratima, a mi još uvijek nismo dobili plaće. Ni blagdane ne možemo dostojno proslaviti, a pitamo se kada će plaće uopće biti isplaćene te što će biti s idućim isplatama. Neki od nas u ovoj firmi rade već dulje od trideset godina, a sada moramo strepjeti za svoju sudbinu', rekao je jedan od rednika Transadrije koji je želio ostati anoniman zbog, kako je istaknuo, straha za svoje radno mjesto.

Ni ostali zaposlenici Transadrije nisu htjeli imenom i prezimenom izlaziti u javnost, piše Novi list, ali su potvrdili da plaća nema i ne znaju kada će ih dobiti. Apsurdno je da plaća nema, ali je zato jučer radnicima Transadrije uplaćena božićnica u iznosu od 1000 kuna, iako zaposleni u toj tvrtki božićnice u gotovini ne dobivaju već godinama. Razlog takvom potezu, kako neslužbeno saznajemo, je nastojanje uprave da zaposlenima isplati kakav-takav novac prije kraja godine, uz istodobno izbjegavanje oporezivanja, budući da je isplaćeni iznos božićnice ispod limita oporezivanja.

Vladimir Svalina, predsjednik većinskog sindikata u Transadriji, Sindikata pomoraca Hrvatske, prije dva dana s upravom tvrtke razgovarao je o isplati zaostale plaće.

'Razlog neisplate plaća u Transadriji po svemu je sudeći isti kao u velikom broju domaćih tvrtki u ovom trenutku, odnosno u nelikvidnosti. Problem je u tome što komintenti ne plaćaju Transadriji pa tvrtka zbog toga ne može isplatiti plaće svojim radnicima. To je, nažalost, opći trend u državi. Menadžment pokušava ovih dana naplatiti svoja potraživanja, a prema njihovim najavama uskoro će krenuti isplata plaća za studeni, ali najvjerojatnije ne u cijelosti, već sukcesivno, u četiri dijela', kazao je Svalina.

Iz Uprave Transadrije poručuju kako čine sve da bi plaće bile isplaćene čim prije.

'Uvijek je problem s naplatom potraživanja koncem godine. Poduzimamo sve mjere da bismo naplatili barem neka od dugovanja. Vjerujemo da će se s početkom iduće godine stanje stabilizirati, a problemi s likvidnošću postupno smanjivati, što će omogućiti i redoviti ritam isplate plaća', rekao je član uprave Transadrije Joško Bačelić.