KRIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA

Developeri traže porezne poticaje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 15:56
  • Objavljeno 04.11.2010 u 12:40
radnici, građevina

radnici, građevina

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Hrvatska bi trebala porezno relaksirati područje ulaganja u nekretnine i ubrzati administrativne procedure kako bi bila atraktivnija ulagačima, istaknuto je na današnjoj konferenciji o tržištu nekretnina 'Buying Signals' u organizaciji CEE Insight Foruma i Financial Timesa

'Dvije stvari osobito preporučujem hrvatskoj Vladi želi li Hrvatsku učiniti aktraktivnijom za ulaganja u nekretnine - porezno poticanje projekata i ubrzanje administrativnih procedura', rekao je predsjednik nadzornog odbora velike developerske tvrtke GTC Eli Alroy

Alroy smatra da je porezno opterećenje u Hrvatskoj preveliko te da developeri imaju obveze koje ne postoje u konkurentskim zemljama, kao što su davanja za vodno gospodarstvo i komunalna naknada.

Problematična je i brzina izdavanja dozvola za koje nerijetko treba više od godinu dana što je, po njegovoj ocjeni, presporo.

Alroy kaže kako su prošli dani kad se moglo izgraditi trgovački centar u regiji gdje god se htjelo i kad su poduzetnici mogli računati na dovoljno brzo razdoblje povrata investicija.

Vrlo je malo dizalica na gradilištima, kriza je učinila svoje, napominje čelni čovjek GTC-a, no dodaje da je pravo vrijeme za pripremu novih projekata. Tako je, kaže, GTC trenutno koncentriran na ishođenje dozvola za gradnju u zemljama regije što bi mu trebalo dati prednost pred konkurencijom kada kriza prođe.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je da očekuje razdoblje optimizma, ulaganja i novih poslovnih poduhvata. Ostvarivanje programa gospodarskog oporavka, akcijskog plana Vlade za pomoć investitorima i objava kataloga investicijskih projekata po njemu su pretpostavke za zamah gospodarskih aktivnosti i izlazak iz krize.

Direktorica Sektora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nekretnine i turizam Sylvia Gansser Potts naglasila je da je jugoistočna Europa jedna od najvažnijih regija za EBRD, u koju je ta banka lani investirala 8 milijardi eura, a u nekretnine 1,9 milijardi eura i to najviše u Rumunjsku, Hrvatsku i Rusiju pri čemu se najveći dio EBRD-ovih ulaganja u nekretnine odnosi na maloprodaju i turizam.

EBRD smatra da regija polako ali sigurno izlazi iz resecije te očekuje nultu stopu rasta u 2011. Srednjoročna prognoza za regiju bolja je nego za zapadnu Europu i to je razlog za optimizam, kaže Gansser Potts.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi