PAD UVOZA

Deficit platne bilance za trećinu manji

10.07.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 1,82 milijarde eura, što je 735,7 milijuna eura, ili 28,8 posto manje nego u prvom tromjesečju lani, pokazuju podaci koje je objavila Hrvatska narodna banka.

Takvo smanjenje manjka na tekućem računu platne bilance rezultat je slabljenja gospodarske aktivnosti u zemlji i inozemstvu, koje se odrazilo na smanjenje izvoza, a još i više na pad uvoza robe, napominju analitičari središnje banke u najnovijem tromjesečnom biltenu.

Tako je manjak na računu robe u prvom tromjesečju u iznosu 1,73 milijarde eura gotovo za trećinu, točnije za 32,5 posto, ili 835,5 milijuna eura manji nego li u prvom kvartalu lani.

Na računu usluga pak bilježi se rast suficita za 28,6 posto, na 127,4 milijuna eura, čemu su najviše pridonijeli povoljniji rezultati na računima usluga putovanja te ostalih usluga.

Analitičari HNB-a pritom napominju kako je učinak smanjenja prihoda od turizma na neto prihode od putovanja ublažen još snažnijim padom rashoda za turističku potrošnju rezidenata u inozemstvo.

Podaci na računu putovanja pokazuju da su prihodi u prvom tromjesečju iznosili 289,4 milijuna eura, što je 18,4 milijuna eura, ili 6 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su snažnije, za oko 34 posto, ili za 64,1 milijun eura smanjeni rashodi i oni su iznosili 124,9 milijuna eura.

Tako je na računu putovanja zabilježen suficit u iznosu 164,5 milijuna eura, što je 38,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Negativan saldo ostalih usluga smanjen je za četvrtinu (sa 115,7 na 88,5 milijuna eura) također zbog smanjenja rashoda. Među pojedinim vrstama usluga najviše su se, napominju analitičari HNB-a, smanjili rashodi s osnove rojaliteta i raznih poslovnih usluga, poput arhitektonskih i usluga istraživanja i razvoja.

S druge pak strane, zabilježeno je primjetno smanjenje prihoda od usluga prijevoza, poglavito u pomorskom prijevozu tereta, što je, kako se navodi, posljedica slabljenja vanjskotrgovinske razmjene. Prihodi od prijevoza smanjeni su za oko 72 milijuna eura, na 173,9 milijuna eura, dok su rashodi smanjeni za 27,5 milijuna, na 122,5 milijuna eura, pa je suficit na računu usluga prijevoza iznosio 51,4 milijuna eura, što je 43,6 posto manje nego u prvom kvartalu lani.

Po podacima središnje banke, manjak na računu faktorskih dohodaka povećan je za trećinu i u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosio 417,7 milijuna eura, dok se pozitivan saldo na računu tekućih transfera smanjio za 9,7 posto i suficit je na tom računu iznosio 200 milijuna eura.

Prema posljednjim procjenama koje je iznio guverner HNB-a Željko Rohatinski deficit tekućeg računa platne bilance, s obzirom na očekivani pad izvoza i uvoza, mogao bi s 4,5 milijardi eura u prošloj godini u ovoj pasti na oko 3 milijarde, odnosno sa 9,4 posto BDP-a na procijenjenih oko 6 posto BDP-a.