HUP DALMACIJE

Dalmacija više ne može čekati prostorni plan

10.12.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Predstavnci HUP-a Dalmacije na današnjoj konferenciji za medije podržali su Prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije

Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a podružnice Dalmacija odmah je na početku konferencije naglasio da se Prijedlog izmjena i dopuna treba što prije usvojiti da se otvori mogućnost razvoja regije, privlačenja investicija i otvaranja radnih mjesta. Po njegovom mišljenju u posebno teškoj situaciji je građevinski sektor koji je na koljenima i broji posljednje dane.

HUP Dalmacije potpisnik je apela koji je ispred sindikata potpisao i regionalni povjerenik HUS-a Jozo Marić te Jurica Jelavić, predstavnik Društva arhitekata Splita. U apelu se oni obraćaju županu Anti Sanaderu, vijećnicima u županiji, nadležnim ministarstvima RH i javnim poduzećima da se pod hitno donese Prijedlog izmjena i dopuna.

'Posljednjih dana smo svjedoci dezinformacija u pojedinim medijima i donose se paušalne ocjene Prijedloga izmjena i dopuna. U županiji imamo 45 tisuća nezaposlenih i ako se ne stvori povoljna investicijska klima, taj broj će sigurno još rasti. Podsjećam da je ovim izmjenama i dopunama čak površinski smanjena površina turističkih zona, a ne povećana, kako se tvrdi' rekao je Marušić.

Arhitekt Jurica Jelavić je također dao stručnu potporu za plan izmjena, te istaknuo da obala u Dalmaciji nije betonizirana i ove izmjene neće dovesti u pitanje održivi razvoj.

Niko Mrčić
, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje, izjavio je da se u izmjenama nisu rukovodili time tko je vlasnik pojedinih lokacija. 'Mi već 40 godina imamo stari plan prema kojem imamo 90 turističkih zona. Podsjećam da je samo u njih pet došlo do nekog pomaka. To znači da taj prostorni plan nije bio dobar. Nas ne zanima tko je vlasnik kojeg dijela, nas zanima ulaganje i razvoj. Naravno da smo uvažili projekte u koje je već investiran značajan novac. Mi nismo povećali broj hektara, čak smo ga simbolično i smanjili. No nadamo se da smo otklonili smetnje za razvoj i investiranje', izjavio je Mrčić.

Marušić je ponovio da za Prijedlog izmjena i dopuna nisu važna imena i vlasnici. 'Pregledom plana jasno je da su izrađivači kroz dugotrajno planiranje, prethodne dvije javne rasprave i usklađivanja vodili računa o očuvanju prostora i uvođenju reda u isti. Novi prostorni plan županije primjerice otvara velike mogućnosti za razvoj i rast energetskog potencijala, pa se nitko time posebno ne bavi i ne propituje se na koji će pogon raditi termoelektrana na Peruči koja je isto tako u planu. A ta termoelektrana će raditi na plin i gradit će se plinovod do područja Hrvaca. Prostorni plan županije se ne odnosi samo na turizam. Vrijeme je da se konačno u Dalmaciji otvori mogućnost razvoja i investiranja, drugog izlaza nema', zaključio je Marušić.