europsko tržište

Da ste početkom godine uložili u ove dionice, sad biste brojali ozbiljan novac

28.12.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Iza europskog tržišta dionica je odlična godina. Indeks Euro Stoxx 50, ključno mjerilo za europske korporativne divove, zabilježio je impresivan rast od 19 posto, oporavivši se nakon pada od 12 posto u 2022.

Predvodnici u pogledu performansi unutar Euro Stoxx 50 su neka od najpoznatijih europskih imena, piše Euronews.

Posebno se istaknula talijanska financijska institucija Unicredit SpA, ujedno i vlasnik Zagrebačke banke, čije su dionice porasle za čak 84 posto, kao dokaz snažnog poslovnog modela i dobrih strateških odluka uprave.

Drugu i četvrtu poziciju drže dva proizvođači automobila, Stellantis (nastao spajanjem FIAT Chrysler i francuskog PSA) i Ferrari s dobicima od 60, odnosno 57 posto.

Španjolski maloprodajni gigant, Industria de Diseño Textil, SA (Inditex), matična tvrtka popularnih marki poput Zare, doživio je značajan porast vrijednosti dionica od 58 posto. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) iskoristila je gospodarski oporavak Španjolske, što joj je donijelo porast vrijednosti od 46 posto.

Njemački div sportske opreme Adidas AG zabilježio je rast od 52 posto, nošen tržištem koje je nakon pandemije ponovno prihvatilo sport i aktivan stil života. Softverski titan SAP SE također je ostvario značajne dobitke, s rastom od 43 posto koji naglašava ubrzanu digitalnu transformaciju u globalnim tvrtkama.

Francuske kompanije Compagnie de Saint-Gobain SA i Schneider Electric SE zabilježili su dobitak od 45 posto odnosno 38 posto. Ove brojke odražavaju rast u sektorima građevinarstva i upravljanja energijom. Nadalje, luksuzni brend Hermès International povećao je vrijednost za 38 posto, što dokazuje otpornost robe visoke potrošnje na tržištu.

Danska farmaceutska tvrtka Novo Nordisk A/S, najveća europska tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji, koja se ne pojavljuje u Euro Stoxx 50, zabilježila je povećanje vrijednosti dionica od 49 posto. Ova impresivna izvedba potaknuta je velikim uspjehom novih lijekova za liječenje dijabetesa i pretilosti.

Izvan kruga ovih globalnih korporacija, raznolika grupa manjih europskih kompanija imala je rast dionica i veći od 100 posto.

Ovu skupinu predvodi njemačka tehnološka tvrtka Northern Data AG, ranije poznata kao Northern Bitcoin AG, s povećanjem vrijednosti dionica od astronomskih 310 posto. Specijalizirana je za računalstvo visokih performansi, služeći rastućim potrebama usluga u oblaku, blockchain tehnologiji i novonastalom području generativne umjetne inteligencije (AI).

Europske burze Izvor: Profimedia / Autor: Olaf Doering / Alamy / Profimedia

Na drugom mjestu, portugalska tvrtka Mota-Engil SPGS SA, koja se bavi građevinarstvom i infrastrukturom, do danas je zabilježila porast dionica za impresivnih 238 ppsto. Slijedi mađarski OPUS GLOBAL Nyrt, industrijski konglomerat, koji se popeo za 228 posto.

Dionice britanske inženjerske tvrtke Rolls-Royce Holdings poletjele su 222 posto.

Nizozemska Redcare Pharmacy NV kapitalizirala je stalno rastući zdravstveni sektor, s povećanjem vrijednosti svojih dionica za 204 posto, čime je osigurala mjesto među pet najboljih.