samir hadžić

'Da mi je netko prije godinu rekao kako ću postavljati Upravu Uljanika, mislio bih da nije normalan'

24.10.2018 u 18:00

Bionic
Reading

Sve do izbijanja krize u Uljaniku Samir Hadžić bio je tek jedan od radnika u skladištu brodogradilišta. Sad ga čeka najveći izazov u njegovu životu jer ga je Uprava tvrtke predložila kao jednog od trojice članova privremenog Nadzornog odbora (NO)

Na Skupštini dioničara Uljanika izabran je samo jedan član NO-a, Nenad Kapuralin, inženjer i zaposlenik pulskog brodogradilišta.

Da bi Nadzorni odbor bio operativan, potrebna su minimalno tri člana i zbog toga je Uprava tvrtke predložila radnike Samira Hadžića i Ranka Svećarovskog. Njih dvojica sad čekaju potvrdu Trgovačkog suda, a može se očekivati da će dobiti zeleno svjetlo jer drugih kandidata - nema.

Hadžić je godinama radio u talijanskim brodogradilištima, a od 2004. u Uljaniku radi kao radnik u skladištu. Prije zaposlenja u škverovima jedno vrijeme bio je izbacivač u rovinjskom klubu Monvi.

Izbijanjem krize u Uljaniku s kolegama dizaličarom Frankom Belasom, brodomonterom Denijem Širolom i konstruktorom tehnologije Markom Alvižem osnovao je Stožer za obranu brodogradnje Uljanik.

'Da me je netko prije samo godinu dana uvjeravao da ću uz posao skladištara koji radim u Uljaniku najveći dio vremena provoditi baveći se pojmovima kao što su restrukturiranje, diversifikacija, multiplikativni faktor ili dubinska analiza, samo bih mu se nasmijao i rekao da baš i nije jako normalan', rekao je svojedobno Hadžić.

Za tportal je izjavio kako ga je na osnivanje Stožera natjerala nužda.

'Nisam mogao ostati pasivan i gledati kako sve nestaje. Morali smo se angažirati kako bismo to zaustavili. Mislim da je to bila razumna odluka', rekao je Hadžić.

Dodaje kao ga nije strah nove funkcije u Nadzornom odboru, bez obzira na nedostatak formalnog obrazovanja.

  • +19
Zbog neisplate plaće nastavlja se štrajk u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Nisam glup i brzo učim. Znam se snaći. Osim toga, pomaže nam mnogo stručnih ljudi iz sjene', istaknuo je Hadžić.

Prvi potez novih nadzornika bit će smjena sadašnje Uprave Uljanika, na čijem je čelu Gianni Rossanda. Radnici već imaju pripremljena imena za novo čelništvo brodogradilišta, ali zasad ne žele otkriti o kojim se ljudima radi.

'Ne želimo ih još izlagati pritisku. Mogu samo reći da dolaze iz Uljanika te imaju sva potrebna znanja i iskustvo da vode tvrtku', rekao je Hadžić.

Nezadovoljan je komunikacijom s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, za kojeg je, kaže, prvo mislio da zna što radi, ali u to više nije siguran.

'S Ministarstvom nemamo nikakav kontakt. Nakon prvog sastanka s Horvatom bio sam uvjeren kako država ima plan za spas Uljanika. Ali u to više nisam uvjeren. Zbunjen sam njihovim kontradiktornim izjavama', izjavio je Hadžić.

Za njega je bilo kakva opcija nekretninsko-turističkog biznisa na prostoru brodogradilišta neprihvatljiva i zbog toga više ne gleda na Danka Končara kao na strateškog partnera Uljanika. Nada se da će država pronaći novog investitora, spremnog nastaviti s gradnjom brodova.

'Turizam je važan, ali kakva će to proizvodnja ostati u Hrvatskoj ako ugasimo brodogradnju? Ne možemo se oslanjati samo na turiste. Loše vrijeme ili, ne daj Bože, pojava neke naftne mrlje ubila bi sezonu i što onda imamo?', istaknuo je Hadžić.

Njegova supruga je medicinska sestra i sad žive samo od njezine plaće. Kad će biti isplaćena plaća za rujan radnicima Uljanika, Hadžić nema nikakvu informaciju o tome.

'Svi šute. Radnicima je svakim danom sve teže. Ja živim na dug. I po tom pitanju nemamo nikakvih informacija od Ministarstva gospodarstva', rekao je Hadžić.