POVRATAK KLASNE BORBE

Crveni proračun Britanaca

23.04.2009 u 09:27

Bionic
Reading

Svi britanski dnevnici najviše pažnje poklanjaju ocjenama budžeta za 2009. koji je jučer predstavila laburistička vlada, pa je BBC prenio njihove komentare

Times opisuje predstavljene mjere za popunu državne blagajne kao 'potpuno crvene', ističući da će vlada udvostručiti svoj dug, dok će najviše zarade biti oporezovane sa pedeset posto.

Naglašavajući ljevičarsku ideološku pozadinu ovog proračuna, list piše da je ministar Darling dodijelio 'bolesničko pomazanje' Novoj laburističkoj stranci, koja je na vlasti neprekidno već dvanaest godina, tako što je najbogatije Britance opteretio porezom na prihod od pedeset posto, da bi barem malo ublažio planinu državnog duga od 1,4 milijarde funti, piše Times.

The Daily Telegraph također ističe ljevičarsku prirodu proračuna naslovom 'Povratak klasne borbe u Britaniju' i slaže se s ocjenom da je riječ o smrti novih laburista - kojima tradicionalno krilo te stranke zamjera programsko prihvaćanje ideoloških principa karakterističnih za vlade desnice. Ekonomski analitičar DT-a ironično kritizira preveliko zaduživanje laburista ocjenom da je poreznik, tj. ministar Darling uzeo 'sve brašno' i današnjim Britancima i njihovoj djeci.

Za Guardian je ovogodišnji laburistički proračun 'Darlingovo veliko cijeđenje' Britanaca i list ističe da će državni dug Britanije dostići uskoro najviši mirnodopski nivo od 80 posto bruto domaćeg proizvoda.

Independent ocjenjuje da je ovim proračunom premijer Brown rasparao 'Bibliju Nove laburističke stranke' i da je ovakvim budžetom njegova stranka odlučila da će borbu na izborima iduće godine voditi na polju porezne politike.

Financial Times smatra da proračun predstavlja kockanje ministra Darlinga i da sve ovisi o tome hoće li se obistiniti prognoza na kojoj počiva proračun: da će gospodarstvo od iduće godine bilježiti ubrzan rast.