NAVALA NA DIONICE

Crobex ne prestaje rasti od početka godine

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 14.01.2013 15:49
  • Objavljeno 14.01.2013 u 15:49
Fina apelira na poduzetnike

Fina apelira na poduzetnike

Izvor: Reuters / Autor: Paul Hanna

Unatoč sumornom gospodarskom stanju u Hrvatskoj i okruženju, domaće dionice su u novoj godini postale najtraženija roba. O tome najbolje svjedoči pobjednički niz Crobex indeksa Zagrebačke burze, koji je od početka godine ojačao čak 7,5 posto, dostigavši najvišu razinu u zadnjih 15 mjeseci

Iako u zadnja dva tjedna nije bilo bitnih vijesti s domaće poslovne scene ni ohrabrujućih makroekonomskih podataka, potražnja za dionicama svakim je danom sve veća. Uz pozitivne trendove s vodećih svjetskih burzi čiji su indeksi dosegnuli rekordne razine, glavni povod oporavka domaćeg dioničkog su procjene analitičara da bi se, nakon nekoliko godina povlačenja, kapital ove godine mogao početi ozbiljnije vraćati na burzu. U takvim okolnostima cijene pojedinih domaćih dionica pokazuju se prilično povoljne za kupnju.

U fokusu investitora ponajprije su se našle dionice zdravih poduzeća koja imaju čvrste tržišne pozicije i dobro posluju na međunarodnom tržištu. U slučaju gospodarskog oporavka u Hrvatskoj i okruženju, upravo te tvrtke trebale bi najviše profitirati. Zato je u konačnici rast tržišta bio prilično selektivan – od 25 sastavnica Crobexa, tek polovica ih je zabilježila ozbiljniji rast cijena.

Među istaknutim burzovnim pobjednicama našla se Atlantic grupa, čija dionica je ojačala preko 20 posto, nakon niza pozitivnih vijesti i preporuka za kupnju. Kvaliteta poslovanja glavni je razloga za snažan rast dionica AD Plastika, Adrisa, Šećerane Viro i Ericssona Nikole Tesle.

Ulagači puno očekuju i od državnih tvrtki koje se spremaju za privatizaciju. Zato je burzovni hit opet postala dionica Petrokemije koja bilježi rast od gotovo 20 posto. Optimistični dioničari Petrokemije očekuju da bi već ovoga tjedna, tijekom posjeta visokog izaslanstva Gazproma Hrvatskoj, jedna od tema razgovora s ministrom gospodarstva Vrdoljakom moglo biti i moguće preuzimanje kutinske tvornice gnojiva.


Dio burzovnih igrača sklonijih riziku tipuje na tvrtke koje imaju velike probleme u poslovanju, očekujući da bi pozitivni ishodi predstečajnih nagodbi mogli lansirati njihove dionice. Najviše takvih kompanija je iz građevinskog sektora. Među njima je i Ingra, apsolutna burzovna pobjednica s rastom cijene od preko 30 posto. Solidan oporavak u novoj godini ostvarile su i dionice Dalekovoda, Insituta IGH, Viadukta i Tehnike.

Najmanje interesa investitori pokazuju za bankarske dionice (ZABA, PBZ), čije cijene su i dalje na silaznoj putanji, kao i dionice dviju jadranskih luka – Luke Rijeka i Luke Ploče.

Dobro burzovno raspoloženje odrazilo se i na likvidnost tržišta. U odnosu na prosinac 2012, dnevni promet dionicama skočio je gotovo 40 posto, dostigavši 14 milijuna kuna.

Aktualne cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!