RECESIJA NIJE PROŠLA

Crni petak na burzama, 'krvoproliće' na tržištu

05.08.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Panične reakcije ulagača i pad burzovnih indeksa u New Yorku, Londonu i Frankfurtu u četvrtak (3. kolovoza), u petak je odmah po otvorenju sa sobom povukao i azijska tržišta. Burze u Tokiju, Šangaju, Seoulu i Singapuru bilježe, slično kao i zapadne burze dan prije, rekordne gubitke vrijednosti

Američki Dow Jones izgubio je više od 500 bodova i pao je, po prvi put nakon prosinca 2010, na vrijednost od 11.400 bodova. I njemački DAX se nalazi na najnižem stupnju ove godine, nižem od vrijednosti koje su zabilježene u ožujku nakon katastrofe u Japanu.

Da je situacija dramatična, svjedoči i da su talijanski premijer Silvio Berlusconi, španjolski premijer Jose Luis Zapatero i predsjednik EU-a Herman van Rompuy održali hitnu telefonsku konferenciju o aktualnoj gospodarskoj situaciji, objavili su vladini izvori, ne iznijevši pojedinosti razgovora.
Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu izjavio je da Italija i Španjolska neće trebati plan pomoći, s obzirom na njezine temeljne gospodarske pokazatelje.

Ekonomisti govore o situaciji sličnoj onoj 2008. i o 'krvoproliću' na tržištima. Da je situacija sve samo ne bezazlena, pokazuje i reakcija političara. Kako ocjenjuju promatrači diljem svijeta, razlog ovakvim paničnim reakcijama treba tražiti u rastućem nepovjerenju prema gospodarskoj politici vodećih svjetskih sila.

Naime, iako je ovog tjedna postignut dogovor u Washingtonu i time spriječen bankrot državne blagajne SAD-a, a Europska unija je uoči ljetne pauze donijela paket mjera za stabilizaciju zajedničke valute, očito je da je povjerenje na tržištu poljuljano jače nego što se to mislilo. Razloga za to ima više nego dovoljno. Nakon grčkog, i drugim europskim gospodarstvima poput španjolskog i talijanskog prijeti sve teže opskrbljivanje svježim novcem na tržištu.

Neki stručnjaci već upozoravaju na mogućnost povratka globalne recesije. Gustav Horn, direktor instituta za makroekonomiju i analizu gospodarskog rasta (IMK), strahuje od lančane reakcije poput one u rujnu i listopadu 2008. kada je kolaps američkog tržišta nekretnina za sobom povukao cijeli svijet. 'Situacija je zabrinjavajuća jer panika na burzama može u vrlo kratkom roku srušiti sustav ponude i potražnje u kreditnom sektoru. To bi moglo prouzročiti globalnu krizu', rekao je Horn za njemački dnevnik Handelsblatt.