JOŠ 50.000 NEZAPOSLENIH U 2010.

Crne prognoze Ekonomskog instituta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 16:46
  • Objavljeno 29.04.2010 u 15:24
Ekonomski institut

Ekonomski institut

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

'Negativan trend ukupne gospodarske aktivnosti još je uvijek prisutan, premda značajno slabijeg intenziteta nego ranije, što ukazuje na približavanje dnu krize i mogućnost da oporavak započne u drugoj polovici godine', ističe se u obrazloženju najnovijih prognoza zagrebačkog Ekonomskog instituta

Analitičari Instituta napominju da će 2010. godina biti teška za gospodarstvo. Bruto domaći proizvod za cijelu godinu mogao bi zabilježiti pad od 0,7 posto. U 2011. godini se očekuje oporavak koji će biti polagan i nestabilan, uz mogućnost naizmjeničnog jačanja i slabljenja aktivnosti.

Investicije i izvoz bi tada trebali značajnije porasti. Osobna potrošnja, pritisnuta nezaposlenošću i manjim plaćama, tek će tijekom 2011. ući u fazu oporavka. Analitičari Instituta napominju da je gospodarsko okruženje još uvijek puno neizvjesnosti koje mogu značajno utjecati na projicirana kretanja, poput neizvjesne postojanosti oporavka svjetskog gospodarstva, učinaka mjera Vladinog Programa gospodarskog oporavka ili napretka u približavanju Hrvatske EU-u.

Rastuća nezaposlenost i smanjivanje prosječnih plaća odgodit će oporavak potrošnje stanovništva do iduće godine, kada se očekuje zaustavljanje negativnih trendova na tržištu rada te jačanje cjelokupnog gospodarstva i poslovnog optimizma. Nakon snažnog pada investicija u 2009, ove se godine očekuje novi pad, a tek su prognoze za iduću godinu nešto optimističnije i govore o porastu investicija za oko pet posto.

Usprkos povoljnijim međunarodnim okolnostima, izvoz i uvoz će i dalje biti pod snažnim utjecajem domaće gospodarske aktivnosti, zbog čega će ove godine ipak ostati ispod prošlogodišnje razine. Jačanje se vanjske trgovine očekuje tek u 2011. Takva će kretanja dovesti do zadržavanja deficita tekućeg računa bilance plaćanja na oko pet posto BDP-a i usporavanja rasta vanjskog duga.

Usprkos mjerama monetarne politike usmjerenim na jačanje kreditne aktivnosti, ne očekuje se značajnije povećanje kredita za privatni sektor. Tržište rada će i dalje biti suočeno s ozbiljnim izazovima, pri čemu će njegov oporavak biti spor i značajno kasniti za ukupnom aktivnosti. Tijekom 2010. se godine može očekivati daljnje smanjivanje zaposlenosti, za oko 50 tisuća radnih mjesta, uz prosječnu stopu registrirane nezaposlenosti od 17,8 posto. Tijekom 2011. bi trebalo doći do zaustavljanja daljnjeg rasta nezaposlenosti.

Prema ocjenama analitičara Ekonomskog instituta, Zagreb, proračunski bi deficit u ovoj godini mogao biti veći od predviđenog u državnom proračunu i iznositi oko 3,5 posto BDP-a.

Unatoč pritisku rasta cijena energenata, inflacija će ove godine ostati relativno niska, dok bi iduća godina mogla donijeti blago ubrzavanje, prvenstveno zbog jačanja domaće potražnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi