SUKOB BIVŠIH PARTNERA

Crnčevići traže 157 mil. eura od NLB-a

27.07.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Vlasnici poslovnog sustava Spectator, zastupnika jahti Sunnseeker, obitelj Crnčević podigla je tužbu zbog 157-milijunske štete protiv Nove ljubljanske banke i Optima Leasinga

U petak je obitelj Crnčević, koja je vlasnik poslovnog sustava Spectator, na Općinskom sudu u Zagrebu podigla tužbu protiv Optima Leasinga, NLB Leasinga i Nove ljubljanske banke za naknadu štete u visini od 157 milijuna eura. Epilog je to financijsko-poslovnog skandala u kojemu obitelj Crnčević optužuje čelnike Nove ljubljanske banke i NLB Leasinga da su pokušali prikriti sumnjive plasmane u bilanci Optima Leasinga.

Iz Spectator grupe podsjećaju da je poslovna bilanca Optima Leasinga na kraju 2010. godine bila poražavajuća: završili su s gubitkom od čak 83,6 milijuna kuna, u što nisu uračunata nenaplativa potraživanja u visini od 74 milijuna kuna koja su zasad stavljena na poziciju rezervacija. Upozoravaju i da su revizijska izvješća poslovanja potvrdila slutnje da je i tako velik iskazani gubitak daleko od stvarne slike katastrofalnog stanja u Optima Leasingu.

'U namjeri da sakrije svoje promašaje teške preko 100 milijuna eura i onemogući moja nastojanja da rasvijetlimo nerazumne poteze koji su nas vukli u propast, Uprava Optima Leasinga primijenila je nedopustive poteze: neovlašteno su aktivirali zadužnice dane u okviru ranije suradnje te blokiranjem računa dio poslovnog sustava odveli u stečaj', izjavio je nakon podizanja tužbe Goran Crnčević.

Tvrdi da su štetu, nastalu protupravnim korištenjem zadužnica, potvrdili i ovlašteni sudski vještaci. Tako je, pored tužbe za naknadu štete prouzročene nezakonitim postupcima vodstva Optima Leasinga, podnesena kaznena prijava protiv odgovornih osoba u spomenutim društvima.

Iz Spectatora poručuju da će Novu ljubljansku banku uzdrmati činjenica da će joj i inače vrlo klimavu bilancu, zbog koje je jedva prošla ovogodišnji stres test Europskog udruženja banaka, dodatno srozati nužna rezervacija od 150 milijuna eura zbog ovog sudskog spora.