SUKOB BIVŠIH PARTNERA

Crnčevići traže 157 mil. eura od NLB-a

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 10:08
  • Objavljeno 27.07.2011 u 09:42
sunseeker

sunseeker

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sunseeker

Vlasnici poslovnog sustava Spectator, zastupnika jahti Sunnseeker, obitelj Crnčević podigla je tužbu zbog 157-milijunske štete protiv Nove ljubljanske banke i Optima Leasinga

U petak je obitelj Crnčević, koja je vlasnik poslovnog sustava Spectator, na Općinskom sudu u Zagrebu podigla tužbu protiv Optima Leasinga, NLB Leasinga i Nove ljubljanske banke za naknadu štete u visini od 157 milijuna eura. Epilog je to financijsko-poslovnog skandala u kojemu obitelj Crnčević optužuje čelnike Nove ljubljanske banke i NLB Leasinga da su pokušali prikriti sumnjive plasmane u bilanci Optima Leasinga.

Iz Spectator grupe podsjećaju da je poslovna bilanca Optima Leasinga na kraju 2010. godine bila poražavajuća: završili su s gubitkom od čak 83,6 milijuna kuna, u što nisu uračunata nenaplativa potraživanja u visini od 74 milijuna kuna koja su zasad stavljena na poziciju rezervacija. Upozoravaju i da su revizijska izvješća poslovanja potvrdila slutnje da je i tako velik iskazani gubitak daleko od stvarne slike katastrofalnog stanja u Optima Leasingu.

'U namjeri da sakrije svoje promašaje teške preko 100 milijuna eura i onemogući moja nastojanja da rasvijetlimo nerazumne poteze koji su nas vukli u propast, Uprava Optima Leasinga primijenila je nedopustive poteze: neovlašteno su aktivirali zadužnice dane u okviru ranije suradnje te blokiranjem računa dio poslovnog sustava odveli u stečaj', izjavio je nakon podizanja tužbe Goran Crnčević.

Tvrdi da su štetu, nastalu protupravnim korištenjem zadužnica, potvrdili i ovlašteni sudski vještaci. Tako je, pored tužbe za naknadu štete prouzročene nezakonitim postupcima vodstva Optima Leasinga, podnesena kaznena prijava protiv odgovornih osoba u spomenutim društvima.

Iz Spectatora poručuju da će Novu ljubljansku banku uzdrmati činjenica da će joj i inače vrlo klimavu bilancu, zbog koje je jedva prošla ovogodišnji stres test Europskog udruženja banaka, dodatno srozati nužna rezervacija od 150 milijuna eura zbog ovog sudskog spora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi