cirkus za narod?

'Crna lista za trgovce!? Mogu onda otvoriti i koncentracijske logore…'

01.02.2022 u 18:55

Bionic
Reading

Hoće li se uvesti crna lista za trgovce koji će prilikom uvođenja eura neopravdano podizati cijene, još nije poznato. Ministarstvo gospodarstva kaže da 'razmatra sve raspoložive opcije kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima'. S druge strane sami trgovci smatraju da je lista nepotrebna

Crna lista, kao jedan od alata za kontrolu cijena, spominje se u Vladinom Nacionalnom planu zamjene kune eurom. U njemu se navodi da će se lista objavljivati na stranici euro.hr te da će se na njoj navoditi imena poduzeća koja će 'pokušati zlorabiti proces uvođenja eura da bi povećala cijene na štetu potrošača'.

Pobornici liste srama ističu primjer Slovenije, države koja je prilikom prelaska na euro primijenila tu mjeru kontrole trgovaca.

U samoj trgovačkoj branši neki na spomen crne liste samo odmahuju rukama uz komentar da je to 'cirkus za narod' dok se drugi osjećaju uvrijeđeno jer se time na trgovce, smatraju, gleda kao na muljatore i lopove.

'Ako to uvedu, onda neka otvore i koncentracijske logore!' rekao nam je iznervirano jedan direktor velike trgovačke kuće koji je molio za anonimnost.

Da je crna lista nepotrebna, smatra i Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

'Jednostavan zakonski okvir i osviješteni kupci najbolje će štititi prava potrošača. Oko 95 posto trgovaca radi u okviru franšiza, a 70 posto njih je pod kapom velikih multinacionalnih korporacija. Kad uvedemo euro, majica u Zari ili H&M-u imat će istu cijenu u Austriji, Rumunjskoj ili Njemačkoj. I sad smo u situaciji da je cijena robe neki mjesec mrvicu jeftinija, a neki mrvicu skuplja, ali u globalu je to tu negdje. Ako se uvede crna lista, to će biti samo zabava za narod, a na njoj će se naći neka mini trgovina koja ionako jedva preživljava. Meni osobno smeta ta retorika jer se trgovce obilježava kao neke muljatore. Ako će ih itko kazniti, to su sami kupci. Osim toga, imamo online prekogranične trgovine i nitko se ne pita kako one preračunavaju svoje cijene', rekao je Čupić za tportal.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, također smatra da crna lista nije potrebna.

'Zar ćemo uvođenjem eura odustati od tržišnog gospodarstva? Zar u Hrvatskoj ne postoji konkurencija? I što će nam crne liste kad imamo skupo plaćenu Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?' istaknuo je Školnik.

Njegov kolega iz branše Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine, pita se tko bi bio odgovoran za vođenje crne liste.

'Ako se bude uvodila, ona mora biti kvalitetno napravljena, s razumijevanjem. Iako mislim da svaki potrošač radi svoju osobnu crnu listu. Kupci su dovoljno senzibilni. I ja imam crnu listu kad razmišljam gdje ću kupiti benzin', rekao je Munjiza.

Za komentar smo pitali i Udrugu trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK), iz koje su nam poručili da je u pripremi Etički kodeks za trgovce, vezan uz zamjenu hrvatske kune eurom, dok crnu listu ne spominju.

'Preračunavanje cijena određeno je tečajem i trgovačkih zlouporaba ne bi trebalo biti. Hrvatska gospodarska komora aktivno je od početka uključena u procese informiranja gospodarstvenika, pa tako i trgovaca, vezane za sve aktivnosti koje se tiču predmetnog procesa. Čim budemo raspolagali konkretnijim informacijama, uključujući kodeks, promovirat ćemo ga i poticati trgovce da ga potpišu', poručili su iz HGK.