idu izbori

Ćorić najavio da će država pokušati preuzeti Inu, idućeg mjeseca prvi izvještaj o mogućoj cijeni

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 26.05.2020 12:16
  • Objavljeno 26.05.2020 u 11:41
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Nacional je danas objavio da su dobili na uvid sadržaj tajnog dokumenta koji je potpisan još sredinom 2018. godine. Memorandum koji, kako navode u Nacionalu, potkopava nacionalne interese u ime Vlade potpisao je Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte. Ministar Ćorić komentirao je te napise rekavši da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, kaže ministar, nije točno.

"Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke", rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard, koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine, javlja N1.

Upitan da prokomentira napise tjednika Nacional koji tvrdi da je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem i Ćorićem kao supotpisnikom dopustila mađarskom MOL-u da naftu iz Rijeke izvozi u Mađarsku i tamo je prerađuje, Ćorić je rekao kako je to dugoročno isplativije i da to nije dogovoreno memorandumom.

"Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafovo koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava...", kaže Ćorić. Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je.

'Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali da li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja', odgovorio je ministar novinaru N1 televizije Hrvoju Krešiću.

Osim toga, Ćorić je rekao da je u javnost procurila kriva verzija memoranduma, on je potpisan u četiri primjerka, svaka država ima dva. On kaže, svoju verziju nije mogao donijeti pred novinare jer su pohranjene u Ini i Janafu.

Ćorić je novinaru Krešiću rekao da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!