NAGRADA ZA PRECIZNOST

Consensus Economics: Hypo je najbolji prognostičar u Hrvatskoj

17.06.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Consensus Economics, međunarodna organizacija specijalizirana za ekonomska istraživanja objavila je dobitnike '2014 Forecast Accuracy Award', nagrade za najpreciznije ekonomske prognoze, a nagradu koja se po prvi puta dodjeljuje i za Hrvatsku osvojila je Hypo Alpe-Adria-Bank Hrvatska, priopćeno je u srijedu iz te banke

Consensus Economics svakog mjeseca prikuplja analize više od 700 ekonomskih analitičara koje kao makroekonomski benchmark onda koriste investitori, ali i javne institucije te Vlade.

Prilikom ocjenjivanja 'Forecast Accuracy Award' koristi metodologiju Mean Absolute Error, a poseban naglasak stavljen je na projekcije BDP-a i Inflacije (CPI) u ciklusu od 24 mjeseca, pri čemu su analize prikupljane od siječnja 2013. do prosinca 2014. godine. Mean Absolute Error analizom utvrđuju se razlike između pojedinačnih prognoza, a njihova se točnost definira u usporedbi sa realnim ishodom gospodarske situacije. Najtočnijom prognozom smatra se ona koja sadrži najmanje odstupanje od konačnog gospodarskog ishoda u analiziranim parametrima.

„Ova renomirana međunarodna nagrada, koju su na ostalim tržištima osvojili: Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas, HSBC je još jedna potvrda kvalitete rada našeg Odjela ekonomskih istraživanja, ali i cijele Hypo Alpe-Adria-Banku te značajno priznanje za profesionalnost, stručnost i preciznost naših analiza“, izjavila je Tea Martinčić, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke.

„Da bi Consensus Economics pojedinu organizaciju uopće uzeo u obzor i pratio njezine analize potrebno je u kontinuitetu provoditi kvalitetne i dubinske analize te naravno u njima biti precizan. Posebno sam ponosan što je naš malobrojan tim koji pokriva i cijelu regiju bio najprecizniji za Hrvatsku i našao se u društvu nekih od najvećih svjetskih financijskih grupacija“, izjavio je Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria-Banke.

Tvrtka Consensus Economics osnovana je 1989. godine u Londonu, a među njenim značajnijim djelatnostima je i izrada kompilacija ekonomskih prognoza koje pokrivaju zemlje skupine G-7, regiju Azija-Pacifik, Istočnu Europu te Južnu Ameriku, kao i prognoze tečajnih razlika te prognoze cijena energenata i metala.