OPTUŽBA SINDIKATA

Čobanković tjera uljaru Čepin u propast

Tvornica ulja Čepin radnici prosvjed

Tvornica ulja Čepin radnici prosvjed

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon što im je obustavljena isporuka plina, a uskoro će im nestati i struje, u Tvornici ulja Čepin ogorčeni su na inertnost Vlade jer se boje da će se pogoni zatvoriti, a 210 radnika ostati bez posla

Tvornici ulja Čepin obustavljena je isporuka plina, a pitanje je dana kada će ostati i bez električne energije. Bit će to početak kraja najvećeg hrvatskog prerađivača jestivog ulja koji je prije nekoliko godina uložio 30 milijuna eura u nove pogone. Stane li proizvodnja i 210 zaposlenika ostane bez posla, bit će to težak udarac i za čepinsku općinu koja dobrim dijelom živi upravo od te tvornice. No predsjednik uprave Stjepan Komar i dalje je optimist.

'Za plin dugujemo 1,8 milijuna kuna, a za struju oko 800.000 i dio obaveza nastojat ćemo platiti što prije da  nam ne bi isključili struju. S HEP-om smo postigli dogovor o tome i on ima razumijevanja za stanje u kojem smo se našli stjecajem okolnosti', rekao je direktor uljare koja upravo završava preradu uljane repice za Agrokor, Granolio i Žito, a priprema se i za preradu suncokreta.

Višegodišnji problem Tvornice ulja Čepin može riješiti samo Vlada i njezina Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio). Njezin predsjednik Upravnog vijeća Petar Čobanković još je 8. prosinca prošle godine, kao potpredsjednik Vlade, prekinuo radničke prosvjede u uljari najavivši program ubrzane privatizacije te posljednje tvrtke iz sustava IPK Osijek i za to dobio ovacije zaposlenih. Obećao je i potpisao sporazum prema kojem će država omogućiti privatizaciju tvornice i raspisati natječaj već 15. siječnja.

'Otad smo se nekoliko puta sastali s njim, s upravom HFP-a i agencije Audio, ali do danas obećane privatizacije nema na vidiku', ističe Šimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV-a za Slavoniju i Baranju. Zadnji su put bili kod Čobankovića prije mjesec i pol dana i tada im je obećao žurnu privatizaciju, o čemu će im više reći već za pet dana, na novom susretu.

'Zovem ga gotovo svaki dan i ne javlja se. To je ekipa 'lako ćemo' i ništa ne čine da obave taj posao, a razumnog objašnjenja za to nema. U pitanju je totalna aljkavost administracije i ljudi se plaše bilo što potpisati, pa za svaki potez zovu ministra i šalju DORH-u upite smiju li učiniti nešto ili ne. Tvornica ulja doživjet će katastrofu, svakodnevno je u sve većim dubiozama i tko će biti odgovoran kad im sutra isključe struju, kad više ne budu dobivali plaće, a prijete i novi prosvjedi', ogorčen je Orešković i pita se kako političari mogu očekivati da ćemo glasati za njih kada nisu pokazali odgovornost prema sudbini naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi