HANFA:

Članovima OMF-a vraćeno 7,3 milijuna eura naknade za upravljanje

08.05.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Članovima obveznih mirovinskih fondova (OMF) početkom svibnja vraćeno je ukupno 7,26 milijuna eura ranije zaračunate naknade za upravljanje, čime je smanjen stvarni iznos naplaćene naknade, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa)

Naime, prema Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, svako mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade od najviše 20 posto ukupnog naplaćenog iznosa svih mirovinskih društava.

Ako u jednoj godini naplati naknadu koja prelazi navedenih 20 posto, višak iznosa mirovinsko društvo vraća Središnjem registru osiguranika (REGOS), koji ih potom u idućoj godini raspoređuje na sve članove mirovinskih fondova prema veličini njihove imovine, pojasnili su iz Hanfe.

Četiri su obvezna mirovinska fonda (OMF), a raspodjela je određena na način da je osiguranicima fonda Allianz ZB kategorije A pripalo 35,5 tisuća eura, kategorije B 2,4 milijuna eura, a kategorije C 244,5 tisuća eura.

Na članove Erste fonda kategorije A otpalo je 23,4 tisuće eura, kategorije B 991,7 tisuća eura, a kategorije C 69,8 tisuća eura. Nadalje, na osiguranike PBZ Croatia osiguranja kategorije A odnosi se 33,04 tisuće eura, fonda kategorije B 1,14 milijuna eura i kategorije C 105,3 tisuće eura.

Članovima Raiffeisen obveznih mirovinskih fondova kategorije A raspoređeno je 27,1 tisuću eura, kategorije B 1,96 milijuna eura i kategorije C 197,4 tisuće eura.

Iz Hanfe su podsjetili i da je naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom također propisana zakonom te je ista za sva mirovinska društva i sve kategorije mirovinskih fondova (A,B,C). Zakon je predvidio da se ona kroz godine, kako raste imovina OMF-ova, u relativnom postotku smanjuje te je sada na najnižoj razini od njihovog osnutka, napisali su iz Hanfe.

Krajem ožujka ove godine neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je 18,2 milijarde eura, a u njima trenutno štedi 2,19 milijuna građana. U otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima neto imovina istodobno iznosi gotovo 907 milijuna eura, a u njima štedi 378.250 članova, izvijestili su iz Hanfe.