KONZULTANTI TVRDE

Cijene stanova su realno pale 20 posto

Bionic
Reading

Očajni zbog nedostupnosti točnih i pravovremenih informacija državnih institucija vezanih za tržište nekretnina te pogrešnih interpretacija koje iz toga proizlaze šest velikih nekretninskih konzultanata odlučilo je uspostaviti vlastitu metodologiju, provoditi prikupljanje podataka i dostavljati javnosti podatke.

Kritika Porezne uprave Kritika se ponajprije odnosi na Poreznu upravu koja jedina ima, a javno ne objavljuje podatke o broju transakcija i postignutim cijenama te Državni zavod za statistiku. Dogovor je pao na prvom okruglom stolu između direktora tvrtki Colliers International, Kastel nekretnina, Erste nekretnina, King Sturgea, PBZ nekretnina, Raiffeisen Consaltinga i Spiller Farmera, a na njemu nije bila javnost, nego su se o namjeri oglasili priopćenjem.

Već na prvom sastanku, prema svojim zajedničkim podacima, zaključili su da je u posljednjih šest mjeseci razlika između tražene i realizirane cijene stanova u Hrvatskoj prosječno 20 posto. većina portala i oglasnika čiji podaci se prezentiraju u medijima, inače prate samo oglašene, tražene cijene.

'Ne dajte da vas zavedu visoke tražene cijene čiji se pad mjeri tek pet posto, što zbunjuje javnost. Pad realiziranih cijena je prosječno 20 posto', stoji u zajedničkom priopćenju koje u ime svih potpisuje direktorica Colliersa Vedrana Likan. Šest kuća drži oko 65 posto udjela u posredovanju stambenom novogradnjom te smatraju da zbog toga imaju najpouzdaniji uzorak