tržište nekretnina cvjeta

Cijene novogradnje i 20 posto veće nego lani, u najtraženijim zagrebačkim kvartovima 5000 eura po kvadratu

19.09.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Tržište nekretnina cvjeta unatoč krizi i galopirajućoj inflaciji, no potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude. U prvih sedam mjeseci izdano je sedam posto više građevinskih dozvola nego lani. Građevinari imaju posla iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 posto su veće nego prošle godine

Gradi se posvuda jer Zagrebu nedostaje na tisuće stanova. Licencirani agent za nekretnine Luka Prica kaže za HRT da su u zadnjih mjesec dana preuzeli nekoliko novogradnji i bilježe velik interes iako je cijena 20 posto veća nego lani. 'Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju iznose oko 2400 eura po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5000 eura', kaže Prica.

Na zapuštenom mjestu nekadašnje tekstilne tvornice Vesna na Trešnjevci trebao bi niknuti luksuzni stambeno-poslovni kompleks. U planu je stotinjak stanova vrhunske kvalitete. Ostakljena pročelja, videonadzor, viseći vrtovi i energetska učinkovitost noviteti su u izgradnji, javlja HRT, no građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

'Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavni lanci definitivno utječu na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak radne snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem, ali radujemo se novim projektima', kaže Sanja Kušan iz Euro stan grupe.

Novogradnja, Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, no zbog inflacije rastu cijene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Domaćih i stranih kupaca ima jer nekretnine su i dalje izvor dobre zarade i vrijedna investicija.

'Prosječan građanin je sklon ulagati samo u nekretnine jer su financijska pismenost ili iskustva s drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se štednja prelijeva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima', kaže za HRT direktor Colliersa Filip Vugačić. U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 posto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme.