SVJETSKA TRŽIŠTA

Cijene nafte skočile, ulagači oprezni na početku tjedna

25.03.2024 u 07:41

Bionic
Reading

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji u SAD-u, regiji i europskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnje banke početi smanjivati kamatne stope

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, kada je dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,3 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,3 i 0,5 posto.

Ulagači su oprezni jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u i zemljama regije blago raste. Doduše, na tržištu se i dalje procjenjuje da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamate u lipnju, no mnogi smatraju da je to preoptimističan scenarij.

Prošloga je tjedna ulagače ugodno iznenadila švicarska središnja banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto. To je prva velika središnja banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, regiji i europskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnje banke početi smanjivati kamatne stope.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,66 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,78 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 151,40 na 151,25 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0815 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0810 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,59 posto, na 85,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,66 posto, na 81,15 dolara.