međunarodna tržišta

Cijene nafte i dalje blizu 91 dolara

11.09.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 91 dolara, balansirajući između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na završetak trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,84 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,49 dolara.

Tržišta su prošli tjedan balansirala između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva zbog slabe inozemne i domaće potražnje.

U ponedjeljak raspoloženje na tržištu obilježile su i teške posljedice oluje u Libiji koja je odnijela 150 ljudskih života i zatvorila luke za izvoz nafte Ras Lanuf, Zueitinu, Bregu i Es Sidru.

Europa pak planira tek skromne radove na održavanju rafinerija budući da kompanije pokušavaju profitirati na visokim maržama, što bi moglo potaknuti potražnju za naftom. Trenutno je zatvoreno 40 posto manje kapaciteta nego lani, prema savjetodavnoj tvrtki Wood MacKenzie.

U fokusu trgovaca bit će ovaj tjedan podatak o inflaciji u SAD-u u kolovozu i sjednica Europske središnje banke (ECB). I američki Fed i ECB snažno su podigli kamatne stope od ljeta prošle godine kako bi obuzdali inflaciju, što je zakočilo gospodarski rast.

Europska komisija snizila je u danas objavljenim prognozama procjene rasta eurozone u ovoj i idućoj godini. Trgovci će pozorno proučiti i nova mjesečna izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U kolovozu IEA je snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. na milijun barela dnevno zbog posustalog gospodarstva, a OPEC je potvrdio procjenu prema kojoj bi trebala rasti za 2,25 milijuna barela dnevno.

OPEC je danas odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica prošli petak bila stabilna i iznosila je 92,84 dolara.