PROGNOZA AGENCIJA

Cijene kuća i stanova past će za 13 posto

24.07.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Pad cijena nekretnina nastavit će se i u idućih godinu dana, a predviđa se da će najviše pasti cijena stanova na kopnu. Najmanje će, pak, na cijeni izgubiti vikendice, bilo da se nalaze na moru ili kopnu. To je zaključak istraživanja koje je na temelju odgovora 50 agencija proveo Centar nekretnina

U istraživanju je obuhvaćeno 53 posto, dakle više od polovice licenciranih agencija, od kojih je većina s područja Zagreba i zagrebačke županije.

Čak 65 posto agencija predviđa pad cijena nekretnina, trećina tvrdi da će stagnirati, a svega 2 posto očekuje rast. Zanimljivo je da naviše agencija, njih čak 98 posto, smatra da će pasti cijene stanova na kopnu, uključujući i gradove. Pad cijena kuća predviđa 88 posto agencija, a poslovnih prostora 91 posto.

Prema istraživanju, izgleda da će najbolje proći vikendice, vjerojatno zato što su najjeftinije. Da će pasti cijena vikendica na kopnu tvrdi 79 posto agencija, dok 71 posto njih smatra da će i cijene vikendica na kopnu nastaviti padati.

Agencija predviđaju da će se pad nekretnina kretati između 10 i 15 posto, ovisno o vrsti, kvaliteti i položaju nekretnine. Najviše, čak 15 posto, pasti će cijene stanove i kuća na kopnu, dok će se najmanji pad od 10 posto dogoditi cijenama stanova na moru. S tim podacima se većim dijelom slaže i agencija Biliškov nekretnine.

'Cijene sigurno neće rasti, izuzev kvalitetnih nekretnina, prvenstveno onih koje su prvi red do mora. Tko stvarno želi prodati, odnosno kome se žuri, taj će i prodati. No, morat će spustiti cijenu i do 15 posto, što već mnogi rade. Oni drugi samo ispituju tržište i čekaju bolje dane, a ti će dani sigurno doći. Neće se rast dogoditi tako skoro, ali za koju godinu će se tržište nekretnina sigurno oporaviti. Evo mi već sada primjećujemo lagani rast prodaje, za razliku od početka godine. Ljeto očito čini svoje', tvrdi Jasminka Biliškov.