JOŠ UVIJEK SKUPO

Cijene benzina opet niže

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2012 22:05
  • Objavljeno 11.06.2012 u 22:01
benzin, gorivo, ina

benzin, gorivo, ina

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti niže za 13 odnosno 14 lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa.

Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupera 95 od sutra će se prodavati po 13 lipa nižim cijenama - eurosuper BS 95 će se prodavati po 10,27 kuna po litri (do sada 10,40 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,32 kune (do sada 10,45 kuna).Cijena Inina eurosupera BS 98+ class od sutra će, kako se doznaje, biti niža za 14 lipa i litra će koštati 10,64 kune (do sada 10,78 kuna).

Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama biti niže za 18 lipa po litri - eurodizel BS će se prodavati po 9,56 kuna (do sada 9,74 kune), a eurodizel BS class po 9,61 kunu (do sada 9,79 kuna).Za 15 lipa pojeftinit će loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 6,81 kunu (do sada 6,96 kuna), a nova cijena plavog dizela je 6,01 kunu, što je 16 lipa manje od dosadašnjih 6,17 kuna.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.Kod najprodavanijih benzina i dizela Ina ima dvije vrste goriva, pri čemu su eurosuper 95 class i eurodizel class na razini najviših dopuštenih cijena koje je danas utvrdilo i objavilo Ministarstvo, dok Inin eurosuper 95 i eurodizel (bez oznaka class) uobičajno imaju pet lipa nižu cijenu od classa.

Cijene naftnih derivata mogu se korigirati svaka dva tjedna i to temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata, a naftne kompanije mogu u tom razdoblju mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših dopuštenih. Prema Pravilniku, promjena cijene ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju američkog dolara, a cijene se naviše ili naniže mogu korigirati za najviše tri posto.

Po podacima koje je danas poslijepodne objavila Ina na svojim web stranicama, u proteklom su obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno pale, do 4,69 posto, a znatno su pale i kotacije plinskih ulja, do 5,37 posto. Istodobno je pak tečaj američkog dolara u odnosu na kunu znatno ojačao (za 2,43 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi